Правилата на пазарлъка

2686
Правилата на пазарлъка

Законът на успешния шопинг на Изтока гласи: колкото повече се пазарите, толкова по-малко ще платите. А за да се пазарите добре трябва да познавате изкуството на беседата с продавача, коментира РБК. Това не означава да учите чужди езици, а просто да знаете, че има някои тънкости:

България

С пазарлък в България можете да спестите около 30% от цената. С таксито трябва да се договорите за приблизителната цена предварително, особено по морето, където изненадите и то неприятни, не са рядкост.

Ноу-хауто на българския пазарлък се състои в това да огледате стоката, да й намерите недостатъци, дори и мними, да поклатите красноречиво с глава и да започнете да започнете да цъкате с език. И така докато продавачът сам не ви предложи нова цена. Ако искате изругайте стоката, но никога не правете това и със самия продавач.

Египет

Независимо от големината на магазина, имате пълен карт-бланш за пазарлък. Не се страхувайте и да си тръгнете- продавачът ще ви догони, колкото и да сте се отдалечили. Не ходете в магазините, които ви предложат гидовете- те получават процент, за да намират клиенти на търговеца. И задължително питайте в какъв „фунт" ще платите- английски или египетски.

Доброто възпитание ви задължава да се пазарите в Египет- иначе ще ви сметнат за глупак и грубиян.

Турция

Аптеката, супермаркетът и ресторантът са зона на фиксирани цени, но в малките магазинчета можете да получите и 30% по-ниска цена, а освен това да ви почерпят с чай и сладкиши. Местните търговци са тренирани по вида ви да мерят портмонето ви , затова- забравете марковите дрехи, когато отивате да въртите алъш-вериш.

Каквото и да купувате - злато, дрехи или телевизор, гледайте на цената на етикета само като начало на разговора. И не се насочвайте към популярни туристически места- там търговците отдавна са разбрали, че така или иначе ще си продадат стоката.

Гърция

Гърците не са най-трудолюбивата нация и винаги с удоволствие биха си поговорили с клиента, заблеял се във витрината, особено пък ако е хубаво момиче. Това е залогът за вашия успех- споменете общата религия, направете комплимент за Гърция, за кухнята и за самия продавач и оставете цената да се стопи в сладки приказки.

Когато решите, че сте спечелили продавача- проверете. Поклатете печално глава и кажете, че не можете да купите стоката на такава цена, след което си тръгнете. Ако излезете от магазина и не ви догонят- върнете се и кажете, че сте премислили.

Китай

Ако имате път към Поднебесната, носете си валериан. Ще ви трябват железни нерви и издръжливост, но резултатът си заслужава. Навсякъде другаде бихте платили 10-15 пъти по-скъпо за същото.

Индия

Всичко, на което не пише M.R.P., подлежи на пазарлък в Индия- от нощувката в хотела до пощенските картички за приятелите. Цената пада до 10 пъти, ако спазите златното правило- не бързайте. Азиатският шопинг се отличава с това, че е неприлично да останете по-малко от половин час в магазинчето.

Дубай

Дубай загуби много от колорита си на арабски пазар, а фиксираните цени са почти навсякъде. Само на пазара- на злато или на вещи, все още можете да получите, макар и скромно намаление след кратък пазарлък.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg