Правилно ли миете и сушите ръцете си?

12085
Правилно ли миете и сушите ръцете си?

© Pixabay.com

А сега измийте ръцете си! Звучи естествено, но не е. Макар че има много доказателства, че измиването на ръцете след тоалетна, преди хранене или след пътуване в градския транспорт намалява разпространението на заболявания, само 5% от хората мият правилно ръцете си през цялото време, съобщава ВВС.

Изследване сред повече от 3000 души установи, че 10% излизат от обществена тоалетна, без да измият ръцете си, а дори да го направят, 33% не използват сапун. Това е важно, защото за съжаление не можем да не докоснем лицето си, а това позволява на микробите да се разпространяват необезпокоявано от ръцете ни към носа и устата ни, а оттам да навлязат в тялото ни.

Изследователи в Бразилия и САЩ установили, че докосваме повърхности на обществени места средно 3.3 пъти на час и пипаме устата или носа си около 3.6 пъти на час. Поради това е важно да мием ръцете си правилно. Проблемът е, че има много митове какво означава това.

Трябва ли водата да е гореща, за да са чисти ръцете ви?В допитване сред 500 възрастни в САЩ 69% от участниците заявили, че температурата на водата се отразява на ефективността на миенето на ръцете. Вярно е, че топлината може да убие бактериите, но водата трябва да е гореща, за да се случи това с кожата ви. Салмонелата например може да оцелее при температури от 55 градуса по Целзий повече от десет минути. Ако измиете ръцете си с толкова гореща вода, можете да получите сериозни изгаряния, преди да са минали 30 секунди.

За да установят колко микроби остават по ръцете ни, след като сме се измили във вода с температура от 4.4 до 50 градуса по Целзий, изследователите от Флорида използвали метод, известен като техниката „ръкавица-сок“. Доброволци насапунисали ръцете си с антибактериален сапун или ги поставили в сурова говежда кайма. След това те измили ръцете си във вода с определена температура, след което поставили гумени ръкавици, върху които бил излят специален разтвор.

След масаж на ръцете за една минута през ръкавицата, за да е сигурно, че всички бактерии са попаднали в течността, сокът от ръкавицата бил събран с помощта на пипета и бил готов за изследване в лаборатория. Учените установили, че независимо дали водата е студена, гореща или със средна температура, това няма съществено значение за качеството на оставащите бактерии по ръцете на хората.

При тези експерименти обаче миенето на ръцете било строго ограничено във времето, докато в реалния живот, ако водата е много гореща или много студена, обикновено не мием ръцете си дълго време, но ако тя е приятно топла, можем да се задържим повече покрай мивката.

Антибактериалният сапун по-добър ли е от обикновения?По този въпрос са правени много изследвания. През 2007 г. преглед на най-добрите проучвания установи, че веществото, което най-често се среща в антибактериалните сапуни – триклосан, не намалява броя на оставащите бактерии по ръцете на хората след измиване в сравнение с обикновения сапун. Той не се справя по-добре и с предотвратяването на симптомите на инфекция. Нов преглед на изследванията от 2015 г. стигна до същите заключения.

В същото време комбинация от лабораторни изследвания, показващи, че триклозанът може да повиши риска от резистентност към бактериите и това да повлияе на нивото на хормоните при животните, доведе до забрана на веществото в сапуните за ръце в САЩ и ЕС.


Така че се мийте със сапун и при температура на водата по ваш избор.

Трябва ли да изсушите ръцете си след измиване?Когато бързате, изкушаващо е да оставите ръцете си да изсъхнат сами. Това е добре, ако не докосвате нищо след излизането си от банята. Ако го направите обаче, можете да хванете микроби, защото те лесно попадат по ръцете ви, когато са мокри.

Освен това ще пропуснете ползите от изсушаването на ръцете си, което може да намали нивата на оставащите микроби по ръцете ви.


Машина за изсушаване на ръцете или кърпа за ръце?Този въпрос е доста спорен. Повечето изследвания подкрепят хартиените кърпи за ръце за еднократна употреба. С тях ще изсушите ръцете си по-бързо, отколкото с традиционната електрическа машина за сушене на ръцете.

За целите на изследване в Нова Зеландия участниците трябвало да чакат 45 секунди, за да може машината да изпари влагата по ръцете им. Повечето хора не искат да чакат толкова дълго. Днес, разбира се, има ново поколение машини за изсушаване, които работят по-бързо. Те изсушават ръцете точно толкова бързо и ефективно, колкото хартиените кърпи. Десет секунди с кърпа или машина и ръцете ви са еднакво сухи.

Машините обаче са критикувани, защото са толкова мощни, че могат да разпространят микробите в стаята. Изследване на Уестминстърския университет установи, че най-мощните машини могат да разпространят вирус на цели 1.5 метра в стаята, а поседващи изследвания повишиха разстоянието на три метра.

Това обаче не са категорични заключения, тъй като повечето изследвания са финансирани от индустрията за производство на кърпи. Необходимо е да бъдат извършени още изследвания в истински обществени тоалетни, а не в лаборатория.

Шест полезни навика, които повече вредят Поддържането на добра форма изобщо не е проста работа

И тук трябва да вземем предвид собствените си предпочитания. Всеки метод, който окуражава хората да сушат ръцете си, а не да ги оставят мокри, е подобрение. Подобряването на обстановката в тоалетните може да спомогне за промяната. Изследване с над 3000 участници в колежански град в САЩ установи, че ако тоалетните са чисти и добре поддържани, хората е по-вероятно да спрат и да измият ръцете си добре. Когато мивките са мръсни, те просто искат да се махнат от мястото възможно най-бързо.

Който и метод за миене и сушене на ръцете да изберете, изследователите съветват да го правите по-дълго, отколкото си мислите. За да измиете добре ръцете си, както и пространството между пръстите, под ноктите и до китките си, ще са ви необходими поне 15-30 секунди. Опитайте да изпеете Happy Birthday два пъти (не твърде високо, ако сте в обществена тоалетна).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg