Предсказания за бъдещето от минали векове: кои от тях се сбъднаха

29798
Предсказания за бъдещето от минали векове: кои от тях се сбъднаха

В следващите редове ще ви представим няколко пророчества за 2000 година, написани един век по-рано: по какъв начин са виждали предците ни бъдещето и коя от прогнозите им се е сбъднала?

2000 година... Мухите, хлебарките и комарите са унищожени. В света не са останали диви животни. Роботите са освободили човека от потребността да се полага тежък физически труд, позволявайки му да има повече време за пътешествия и удоволствия.

Всеки човек ежедневно изминава по 16 км пеша, като му е осигурен практически всякакъв транспорт: от лични криле до схвръскоростни влакове, параходи и самолети. Събрахме пророчествата на представители на 4 страни.


Франция след 100 години

През 1899 година във Франция са създадени картички с предсказания, посветени на 2000 година. Рисунките на бъдещето са дело на художника Жан-Марк Коте и неговите колеги. Първата серия е предназначена за Световното изложение в Париж, което се провежда през 1900 година.

За периода от 1899 до 1910 година е издадена цяла серия от картички с названието „През 2000 година”, от нея до днес са оцелели само 87 рисунки. В началото картичките-предсказания били съхранявани в кутии с цигари, а след това фалирането на компанията води до произвеждането им от фабрика за играчки.

Във въображаемото френско бъдеще специално място заемат роботите, които са отменили хората. Хората весело и разнообразно организират деня си – пътешестват с летящ транспорт, любуват се на риби през илюминатори в подводни лодки, возят се във влака Париж-Пекин, занимават се с водни ски и кънки, обменят гласови и видеосъобщения с помощта на футуристични устройства.

Сбъдна се: идеята за кинофонотелеграфа е въплътена в съвременните видеоразговори (Skype например); спасителните операции на потънали кораби от въздуха станаха възможни, благодарение на хеликоптери; животът на човека стана по-лек, благорадение на различните машини, днес разполагаме и с прахосмукачка вместо метла; появили са се нови възможности за пътешестване по въздух, вода и земя.

Не се сбъдна: летящи пожарни и полицейски коли; аеротакси за индивидуални полети; роботизирани фризьорски салони и шивашки ателиета; автомати за превръщане на яйца в пилета. И засега, за шок и ужас, все още книгите и знанията не могат да се инсталират в мозъка на учениците.

Вижте още: Някои от най-лошите технологични прогнози за бъдещето

Германия след 100 години

Своя серия футуристични картички пуска и Германия през 1900 година. 12 картички са изложени в специална опаковка от шоколадената фабрика Theodor Hildebrand und Sohn. Тези рисунки, подобно на френските, са посветени на второто хилядолетие.

Германците също мечтаят за неограничена свобода с оглед движението в пространството, за лесно предаване на звук и изображение, което ще позволи гледането на любим спектакъл от комфорта на дома, а също така и за възможности, позволяващи управление на климата – става дума за „машини за добра прогноза”.

Сбъдна се: плавателни съдове на колела; водни ски; опция за разгонване на облаците и др.

Не се сбъдна: град под купол с регулируем климат; възможност да се вижда през стената; крила и дирижабли за лично ползване.

Москва след 200-300 години

Идеята за картички с предсказания в бонбони била подхваната и въплатена в Москва през 1914 година. Зад проекта стои фабрика за сладкарски изделия. Оттам започват да пускат на пазара продукти с името „Москва на бъдещето” с приложение във вид на пощенска картичка.

Цялата серия се състои от 8 футуристични картички, съпровождани от описания какво ще се случи със столицата след 200-300 години. Ако вярваме на предсказанията на шоколадената фабрика, руснаците ги е очаквало екологично чисто бъдеще.

Въздухът щял да бъде лишен от микроби и прах, съвършено чист. А насам-натам щели да се движат дирижабли и аероплани.

„Улица Петербург ще бъде превърната в кристално-ледено огледало, по което ще летят и ще се пързалят изящни  устройства”. Има предсказания за интензивен транспорт по въздух, вода и земя.

Сдъбна се: Темпът на живот се увеличи няколко пъти и наистина пътешестването стана по-бързо, по-лесно и по-достъпно. Появи се и метро.

Не се сбъдна: рано е да се каже, предсказанията включват период до 2114-2259 година.

И още: в списанието „Около света” излизат редица предсказания. Според проф. Мечников, хората ще могат да управляват продължителността на живота си.  По думите му, ако не за вечна младост, то със сигурност следващите поколения ще могат да отложат смъртта с много години.

Друго пророчество от 1910 година гласи, че ще бъде измислен нов образен език, който ще замени обичайните букви и звуци, по този начин хора от различни националности и култури ще се разбират по-лесно.

През 1929 година Константин Циолковски и Герман Оберт предричат стъпването на Луната, а през 1961 година има идеи за бъдещ полет с космически влак, стартиращ пътешествието си от центъра на Земята.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Борис
# 0
01:09 | 21 September 2015
Общо взето абсолютно нищо от тези шантави прогнози не се е сбъднало. Ето защо не бива да се вярва на такива неща.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg