Британските власти са използвали 176 полицаи и са похарчили около 100 000 долара за премахването на четирима протестиращи от лондонското имение на санкциониран руски олигарх, информира Vice.

На 10 март Великобритания наложи санкции на Олег Дерипаска, който е съосновател на гиганта в производството на алуминий Русал, заявявайки, че той е "тясно свързан" с руския президент Владимир Путин и с Кремъл.

Три дни по-късна група протестиращи нахлува в имение в Лондон, за което се смята, че е на Дерипаска. Те твърдят, че искали да използват къщата за настаняването на украински бежанци, като поставят на балкона лозунг "Този имот беше освободен."

Предния ден британският министър на жилищното строителство Майкъл Гоув посочва, че иска "да проучи възможността" да използва имоти на санкционирани хора "за хуманитарни и други цели."

Лондонската полиция изпраща общо 81 полицаи, няколко автомобила, хеликоптер и вишка JCB до имота, който се намира в близост до Белгрейв Скуеър.

Тази незабавна реакция струва около 35 700 паунда (43 700 долара) по отношение на разходите за персонал, информира Vice, позовавайки се на данни, придобити благодарение на Свободния достъп до информация.

Други 95 служители на реда също са използвани, като това е струвало 45 420 паунда (55 650 долара), според Vice.

Общите разходи за операцията възлизат на 81 112 паунда (99 387 долара).

Лекторите на Шумът на парите 2022: Радослав КошковШумът на парите 2022 тази година ще предложи на публиката нов панел - Устойчиво развитие

Според говорител на лондонската полиция е бил необходим голям брой полицаи заради размерите на имота, необходимостта от поставянето на кордони в района, както и от специално обучени полицаи за работа на височина.

"Полицаи, които вече са били разпределени на друго събитие, са били преместени, за да помагат. Те след това са били сменени от други техни колеги. По тази причина броят на служителите на реда отразява общи ресурси, използвани за цялото време на инцидента, а не броя на служителите, изпратени еднократно," според говорителя.

"Инцидентът, в крайна сметка, приключва безопасно, своевременно и без прекомерни неудобства за гражданите."

Четирима души, били на балкона на имота, са арестувани, а други четирима също са задържани заради това, че са се опитали да си проправят път до протеста, казват от полицията.

Дерипаска е сред малкото руски олигарси, които заклеймиха руската инвазия в Украйна, заявявайки през февруари, че мирните преговори трябва да започнат „възможно най-бързо."

Говорител на Дерипаска заяви, че имотът в Лондон е собственост на неговото семейство, а не лично негов. Тя също така каза, че олигархът и неговото семейство са "ужасени от небрежността на британската съдебна система, демонстрирана от кабинета на Борис Джонсън при налагането на санкциите," информира Ройтерс.

Преди време Дерипаска беше най-богатият човек в Русия, а сега състоянието му се оценява на около 3.4 млрд. долара, според Forbes.