През кой месец и на коя дата се раждат най-много хора?

8073
През кой месец и на коя дата се раждат най-много хора?

© Pixabay/Reddit/Visme

Някои казват, че „статистиката не означава нищо за индивида“.

Със сигурност може да се твърди, че тя не се отнася непременно за конкретни хора, но въпреки това обяснява нашата реалност - вероятността и възможността да се случат определени обстоятелства и събития.

Data Is Beautiful е доста голям акаунт в Reddit, посветен на публикуването на информация под формата на графики и диаграми.


Една от по-новите е интересна графика, показваща най-често и най-рядко срещаните рождени дни в Съединените щати.

Графиката е разделена на отделни дни и месеци, обхващащи период от 14 години - между 2000 и 2014 г. Всеки ден е кодиран в различен цвят, като синьото означава, че на определен ден има повече раждания от обикновено, докато оранжевото - по-малко. 

Числата показват маржа, с който коефициентът на раждаемост надвишава или е по-малък от средния, който е равен на 1. Всичко под 1 означава, че тази дата не е популярен рожден ден, докато всичко над него означава, че е често срещан.

Според данните, които се основават на информация на Администрацията за социално осигуряване на Съединените щати, „сезонът на рождените дни“ започва някъде през юни и приключва през октомври. За периода 2000–2014 г. най-често срещаните рождени дни са през септември, а именно 12-и и 19-и.

Дълго време 9 септември е най-популярният рожден ден, но 12-и и 19-и винаги са го следвали по петите, посочва BoredPanda. Смята се, че септември е най-популярният месец за рождени дни поради факта, че сезонът на ваканциите е 40 седмици по-рано, като повече двойки правят секс по време на ваканция.

Според теория на изследователи от Тексаския университет по медицина има основание да се смята, че зимата е по-подходящото време за възпроизводство поради промените в дължината на деня, изменението в качеството на репродуктивните функции и други.

Най-малко популярният ден обаче е Коледа (25 декември), следвана от Нова година (1 януари), Бъдни вечер (24 декември) и изненадващо - Денят на независимостта на САЩ (4 юли).

Гръцкият остров, където 81-годишните са смятани за младиЕдна трета от населението на Икария живее над 90 години

Всъщност, човек не избира кога да се роди, но е интересно да се види, например, че 13-ият от всеки месец е забележимо по-малко популярен спрямо останалите дни.

Друга графика, публикувана в Reddit, обхваща различен период от време - десетте години между 1994 и 2003 г., но показва почти същите резултати: сезонът на ражданията е от средата до края на лятото, а септември е най-популярният месец.

Сред най-популярните празници, на които често се отбелязват рождени дни, е Денят на влюбените. Най-популярният ден от седмицата пък е вторник, следван от четвъртък, сряда и петък, като най-малко популярна е неделята.

Подобна е тенденцията и в глобален мащаб, както се вижда на тази графика от Visme.

В голяма част от света септември остава най-популярният месец за рождени дни, въпреки че сезонът е леко изтласкан към зимния в страни от тропическата зона и към пролетта в южната умерена зона.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg