Сладките напитки, в това число плодовия сок и газираните напитки, е възможно да увеличават риска от рак, твърдят френски учени.

Връзката между двете неща се появява в проучване, публикувано в Британския медицински журнал, което е следило над 100 000 души в продължение на пет години.

Учените от Парижкия университет „Сорбоната“ смятат, че причината за това е ефектът от нивото на кръвната захар.

Проучването обаче далеч не е окончателно доказателство, а експерти призовават за допълнителни изследвания в тази област.

Какво се счита за сладка напитка?

Учените определят за такава всяка напитка със съдържание на захар от над 5%.

Това включва плодов сок (дори и без добавена захар), безалкохолните напитки, млечни шейкове, енергийните напитки и чая или кафето с добавена захар в тях.

Екипът също така е разгледал и диетичните напитки, които използват изкуствени подсладители с нула калории вместо захар, но при тях не откриват връзка с рака.

Колко голям е рискът от заболяване от рак?

Според проучването консумацията на допълнителни 100 мл сладки напитки на ден, което се равнява на около две кенчета на седмица, би увеличило риска от заболяване от рак с 18%.

На всеки 1 000 души, проследени от проучването, е имало 22 случая на заболяване от рак.

Ако те са пиели с 100 мл сладките напитки повече на ден, това е щяло да доведе до още 4 случая на рак, което би увеличило бройката на 26 души на 1 000 за пет години, според авторите на проучването.

"Това обаче предполага, че съществува причинно-следствена връзка между консумацията на сладките напитки и развиването на рак и има нужда от още изследвания в тази област," казва пред BBC доктор Греъм Уийлър, старши статистик в Cancer Research UK.

От 2 193-те случая на рак, открити по време на проучването, 693 са били рак на гърдата, 291 рак на простата, а 166 на дебелото черво.

Това окончателно доказателство ли е?

Не – начинът, по който е изготвено проучването, означава, че то може да забележи определени модели в данните, но не може да ги обясни.

То наистина показва, че сред хората, които са консумирали най-много (около 185 мл на ден), е имало повече случаи на рак, отколкото при тези, които са консумирали по-малко сладки напитки (по-малко от 30 мл на ден).

Едно от възможните обяснения е, че сладките напитки увеличават риска от рак.

Кои смартфони излъчват най-голяма радиация?Резултатите от проучването добавят нова глава в дебатите по този спорен въпрос

В същото време хората, които консумират най-много сладки напитки, може да имат и други нездравословни навици (като например да приемат повече сол и калории от останалите), които също увеличават риска от заболяване от рак, а сладките напитки в случая да бъдат без значение.

И така проучването не може да каже дали сладките напитки причиняват рак.

"Това проучване не дава окончателен отговор по въпроса за захарта и рака, но то подчертава важността на това да намалим като цяло приема на захар," казва доктор Амелия Лейк от Университета Тийсайд.

"Намаляването на количеството на захарта, което консумираме, е изключително важно", допълва тя.

Единствено за наднормено тегло ли става въпрос тук?

Наднорменото тегло е основна причина за някои видове рак, а прекомерната консумация на захар увеличава вероятността от качването на килограми.

Каква може да е причината?

Френските учени твърдят, че връзката "е силно повлияна от съдържанието на захарта" и те обвиняват за това нивото на кръвната захар.

Те също така предполагат, че някои химикали в напитките, като оцветителите, може също да са причина.

Тяхното проучване обаче няма за цел да отговори на този въпрос.

Според тях са необходими допълнителни изследвания в тази област, за да може тези открития да бъдат потвърдени.

"Сладките напитки се свързват с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, наднормено тегло и диабет," казва доктор Матилд Тувие, един от авторите на проучването.

"Това, което ние показваме обаче, е, че те също така може би са свързани с риска от рак."

Според тях резултатите от проучването им са поредното доказателство, че облагането с данъци на сладките напитки е добра идея.