Проклятието на Пеле, или защо да не взимате камъни от Хаваите

10236
Проклятието на Пеле, или защо да не взимате камъни от Хаваите

Когато Алтън Уйетаке пристига на бюрото си в хавайския Hilo Post Office в сряда, той намира плик, адресиран само до пощенския клон. Изпратен е от Кливланд, Охайо, но няма обратен адрес или име.

В плика е сложена бележка, която гласи: "Моля, върнете ги на плажа," заедно с найлонова торбичка, пълна с пясък и мидени черупки.

Пликът изобщо не е изненада за Уйетаке. Той получава много подобни пакети от туристи по време на дългата си вече две десетилетия пощенска служба. И докато повечето от тях не съдържат нищо друго, освен пясък, камъни или черупки, някои включват конкретни искания.

"Кажи на Пеле, че толкова съжалявам," пише в едно от посланията, получени от пощальона по-рано през годината, прикрепено към контейнер с черен вулканичен пясък.

Предметите, които Уйетаке получава, обикновено са неща, които туристите са взели за спомен от Хаваите по време на пътуване до островите. Той смята, че те ги изпращат обратно, след като научат от приятел или от интернет за суеверие, неофициално наречено "Проклятието на Пеле."

Според него, Пеле - хавайската богиня на вулканите - проклина всеки, който взима вулканични камъни от островите, да бъде сполетян от тежко нещастие.

Въпреки че Пеле е важна част от местната хавайска история, не е ясно от къде води началото си легендата за проклятието. И все пак много хора, които са израснали на островите, включително Уйетаке, го имат предвид като предупреждение и никога не носят вкъщи скални отломки или пясък.

Защо част от небостъргачите в Хонконг имат дупка в средатаВ Хонконг, градът с един от най-красивите силуети, планът и проектирането на една сграда се определят както от архитекти и инженери, така и от специалисти по фън шуй

 

През годините пощальонът и колегите му връщат много от пакетите с пясък и камъни до близкия Hawaii Volcanoes National Park на Големия остров. Те обаче получават толкова много подобни пратки, че понякога част от тях остават в сградата на пощата.

Джесика Феракейн, служител в националния парк, също получава по пощата камъни, фигурки и други предмети. Въпреки това, тя определя проклятието като фалшив мит, който трябва да се разсее и подчертава факта, че е незаконно да се отстраняват камъни от национални паркове, пише HuffPost.

Но докато произходът на проклятието не може да бъде определен, суеверието се основава на някаква истина. Според антрополога от остров Оаху Тевита О. Кайли, който е специалист по културата на Океания и полинезийските религии, местните вярват, че нито една от природните дадености на островите не може да бъде местена без извършване на подходящите ритуали с хавайски свещеник. В противен случай това се счита за акт на неуважение.

"Хавайците смятат, че pōhaku (камък) има нещо като мана (божествена и духовна сила)", казва Кайли, добавяйки, че хавайците имат огромно уважение към физическите характеристики на земята. Антропологът също получава писма с върнати скални отломки в пощенската си кутия в Brigham Young University. Всички те, казва той, са изпратени от чувство за вина.

При все това "Проклятието на Пеле" не може да бъде доказано, тъй като всякакви нещастия, които се случват на туристите, може да се дължат на лош късмет. Това обаче не пречи хиляди да вярват в силата му.

Дори ако то е просто неоснователно суеверие, ако пътувате до Хаваите, направете всичко възможно да оставите естествения ландшафт на островите в същото състояние, в което сте го намерили. Ако не заради проклятието, то поне за да покажете уважението си към хавайската земя и нейната култура.

Снимки: huffpost, pixabay

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg