Променящи формата си блокове революционизират строителството

2106
Променящи формата си блокове революционизират строителството

Учените разработиха прост начин да създават сложни строителни блокове, които променят формата си, пише Daily Mail.

Те използвали компютър, за да моделират близо един милион дизайна, така че да открият съвършения модел, който може да създава големи структури. Според изследователите моделът може да позволи на инженери, архитекти и други специалисти да създават радикални променящи формата си структури много по-лесно.

Експертите смятат, че моделът е полезен за структурни и космически инженери, физици, инженери в областта на роботиката и биомедицината, дизайнери и архитекти. „Тези строителни блокове и дизайн са невероятно богати и едва сега започваме да изследваме всички неща, които можем да изградим с тях“, казва Чък Хоберман от Harvard Graduate School of Design (GSD).

Удивителните блокове, които променят формата си, са дело на екип от Харварт, който започнал изследването си през 2014 г. със скици на прегъващи се структури. „Бяхме удивени колко лесно могат да се прегъват и да променят формата си“, казва Катя Бертолди, доцент по природни науки и ръководител на проекта.

„Установихме, че тези геометрични фигури могат да се използват като строителни блокове за нов клас метаматериали, но ни отне много време, за да открием правилната стратегия за чертеж, за да постигнем това“, допълва Бертолди.

Пет забележителни къщи под земята Домове, създадени с грижа за природата

Две години по-късно екипът разработва общ модел за метаматериали, които подлежат на преконфигурация. Това са направени от човека материали с необичайни свойства, които не се срещат в природата.

„В областта на метаматериалите, които могат да се преконфигурират, пространството за дизайн е голямо, така че ще бъде предизвикателство да открием умни стратегии да го изследваме. Чрез сътрудничество с архитекти и математици открихме начин да генерализираме тези правила и да създадем бързо много интересни модели“, отбелязва Бертолди.

Моделите на учените от Харвард могат да бъдат използвани и за формулиране на различни начини, при които материалите могат да се огъват и как движението би засегнало свойствата на материала като твърдост.

Подобно на оригами, крайната структура може да се сгъва по краищата, за да променя формата си. „Сега, когато разрешихме проблема с формализирането на дизайна, можем да започнем да мислим за нови начини за производство и преконфигурация на тези метаматериали в по-малки размери, например като развиваме 3D-принтирани, екологични прототипи“, казва изследователят Джеймс Уийвър.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg