Проучване свърза подсладените напитки с преждевременна смърт

1744
Проучване свърза подсладените напитки с преждевременна смърт

© Pixabay

Газираните и другите подсладени със захар напитки не са известни точно с това, че са здравословни. Сега обаче ново проучване сочи, че подсладените със захар напитки се свързват с по-голям риск от преждевременна смърт.

Авторите на проучването са анализирали информация от над 80 000 жени и 37 000 мъже, които са следени в продължение на около три десетилетия. Участниците са попълвали въпросници относно начина си на хранене на всеки четири години и освен това на всеки две години са отговаряли на въпроси, свързани с начина им на живот и общото им здравословно състояние.

Колкото повече подсладени със захар напитки консумирали хората, в това число газирани напитки, сокове, енергийни и спортни напитки, толкова по-голям бил рискът от смърт по време на периода на проучването.


Например, вероятността при онези, които пиели между две и шест подсладени напитки на седмица, била с 6% по-голяма да умрат по време на периода на проучването, в сравнение с онези, които пиели по по-малко от една такава напитка на месец.

Вероятността при хора, които консумирали между 1 и 2 напитки на ден, била с 14% по-голяма, пише livescience.com.

Резултатите се запазват дори и след като авторите на проучването вземат предвид фактори, които могат да се отразят на риска от преждевременна смърт и заболяване, като тютюнопушене, физическа дейност и консумация на плодове, зеленчуци и червено месо.

Колко точни са повечето здравни статии, които четете в интернет?Kогато става въпрос за традиционни медии, ще се изненадате колко много невярна информация има в интернет

"Нашите резултати оказват допълнителна подкрепа в полза на подмяната на подсладени напитки с други течности, за предпочитане вода, с цел подобряване на здравето и продължителността на живота," казва основният автор Васанти Малик от Харвардския университет.

Тук е важно да се отбележи, че проучването открива единствено връзка и не може да докаже, че консумацията на газирани или подсладени със захар напитки причинява преждевременна смърт.

Подсладените със захар напитки са най-големият източник на добавена захар в хранителната диета на хората в САЩ. Консумацията на подсладени напитки в страната намалява през последното десетилетие, в последните години сред възрастните се забелязва ръст на консумацията.

Употребата на подсладени напитки също се покачва в развиващите се страни.

Предишни проучвания свързваха приема на подсладени със захар напитки с напълняване и увеличаване на риска от заболяване от диабет тип 2, сърдечни болести и удар. Не са много проучванията обаче, които изследват връзката между консумацията на подсладени напитки и преждевременната смърт.

Според новото проучване консумацията на две или повече подсладени със захар напитки на ден увеличават с 31 процента риска от преждевременна смърт вследствие на сърдечно заболяване, в сравнение с хората, които консмурат подсладени напитки рядко.

"Тези заключения са в тон с известните вредни ефекти от високия прием на захар; а сериозното доказателство, че консумацията на подсладени напитки увеличава риск от заболяване от диабет тип 2, само по себе си, е основен рисков фактор за преждевременната смърт," казва съавторът на проучването доктор Уолтър Уилет.

Какво обаче може да се каже за диетичните напитки?

В повечето случаи диетичните напитки, в които се използват подсладители, не се свързват с увеличен риск от преждевременна смърт по време на периода на проучването.

Всъщност, според резултатите от проучването заменянето на една напитка със захар дневно с диетична напитка се свързва с намаляване на риска от преждевременна смърт.

Консумацията на голямо количество диетични напитки обаче (четири или повече на ден) се свързва с увеличен риск от преждевременна смърт при жените. Това може би се дължи на така наречената "обратна причинност," която се наблюдава, когато хора, изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания (като високо кръвно налагяне и наднормено тегло), преминават към от подсладени със захар напитки към диетични напитки.

С други думи, хората може да са преминали на диетични напитки заради своите здравословни проблеми. Необходими са обаче допълнителни проучвания, за да се разгледа връзката между консумацията на диетични напитки, особено в големи количества, и сърдечните заболявания, твърдят учените.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg