Проучване свърза подсладените напитки с преждевременна смърт

1342
Проучване свърза подсладените напитки с преждевременна смърт

© Pixabay

Газираните и другите подсладени със захар напитки не са известни точно с това, че са здравословни. Сега обаче ново проучване сочи, че подсладените със захар напитки се свързват с по-голям риск от преждевременна смърт.

Авторите на проучването са анализирали информация от над 80 000 жени и 37 000 мъже, които са следени в продължение на около три десетилетия. Участниците са попълвали въпросници относно начина си на хранене на всеки четири години и освен това на всеки две години са отговаряли на въпроси, свързани с начина им на живот и общото им здравословно състояние.

Колкото повече подсладени със захар напитки консумирали хората, в това число газирани напитки, сокове, енергийни и спортни напитки, толкова по-голям бил рискът от смърт по време на периода на проучването.

Например, вероятността при онези, които пиели между две и шест подсладени напитки на седмица, била с 6% по-голяма да умрат по време на периода на проучването, в сравнение с онези, които пиели по по-малко от една такава напитка на месец.

Вероятността при хора, които консумирали между 1 и 2 напитки на ден, била с 14% по-голяма, пише livescience.com.

Резултатите се запазват дори и след като авторите на проучването вземат предвид фактори, които могат да се отразят на риска от преждевременна смърт и заболяване, като тютюнопушене, физическа дейност и консумация на плодове, зеленчуци и червено месо.

Колко точни са повечето здравни статии, които четете в интернет?Kогато става въпрос за традиционни медии, ще се изненадате колко много невярна информация има в интернет

"Нашите резултати оказват допълнителна подкрепа в полза на подмяната на подсладени напитки с други течности, за предпочитане вода, с цел подобряване на здравето и продължителността на живота," казва основният автор Васанти Малик от Харвардския университет.

Тук е важно да се отбележи, че проучването открива единствено връзка и не може да докаже, че консумацията на газирани или подсладени със захар напитки причинява преждевременна смърт.

Подсладените със захар напитки са най-големият източник на добавена захар в хранителната диета на хората в САЩ. Консумацията на подсладени напитки в страната намалява през последното десетилетие, в последните години сред възрастните се забелязва ръст на консумацията.

Употребата на подсладени напитки също се покачва в развиващите се страни.

Предишни проучвания свързваха приема на подсладени със захар напитки с напълняване и увеличаване на риска от заболяване от диабет тип 2, сърдечни болести и удар. Не са много проучванията обаче, които изследват връзката между консумацията на подсладени напитки и преждевременната смърт.

Според новото проучване консумацията на две или повече подсладени със захар напитки на ден увеличават с 31 процента риска от преждевременна смърт вследствие на сърдечно заболяване, в сравнение с хората, които консмурат подсладени напитки рядко.

"Тези заключения са в тон с известните вредни ефекти от високия прием на захар; а сериозното доказателство, че консумацията на подсладени напитки увеличава риск от заболяване от диабет тип 2, само по себе си, е основен рисков фактор за преждевременната смърт," казва съавторът на проучването доктор Уолтър Уилет.

Какво обаче може да се каже за диетичните напитки?

В повечето случаи диетичните напитки, в които се използват подсладители, не се свързват с увеличен риск от преждевременна смърт по време на периода на проучването.

Всъщност, според резултатите от проучването заменянето на една напитка със захар дневно с диетична напитка се свързва с намаляване на риска от преждевременна смърт.

Консумацията на голямо количество диетични напитки обаче (четири или повече на ден) се свързва с увеличен риск от преждевременна смърт при жените. Това може би се дължи на така наречената "обратна причинност," която се наблюдава, когато хора, изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания (като високо кръвно налагяне и наднормено тегло), преминават към от подсладени със захар напитки към диетични напитки.

С други думи, хората може да са преминали на диетични напитки заради своите здравословни проблеми. Необходими са обаче допълнителни проучвания, за да се разгледа връзката между консумацията на диетични напитки, особено в големи количества, и сърдечните заболявания, твърдят учените.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас