Психопатски прояви на хора от финансовата индустрия

5170
Психопатски прояви на хора от финансовата индустрия

В свой материал в Bloomberg View Бил Коен разглежда доклад на британския учен Клайв Боди за корпоративните психопати и как те може би са причинили финансовата криза.

В своя доклад Боди отбелязва, че психопатите са особено способни да процъфтяват в компании на Уолстрийт, заради самата обстановка — изпълнена с хаос, голямо текучество и светкавични промени. Психопатите съумяват да използват харизмата си, за да се представят за ключови лидери във френетичната атмосфера на Уолстрийт, като в същото време си остават безмилостни и пресметливи.

Според Боди до голяма степен точно тези корпоративни психопати са причинели кризата. Той не назовава имена, но типът характер, който описва е разпознаваем на всички от кризата финансовата криза.

Той ги описва като “неповлияни от корпоративните сривове, които причиняват. Тези психопати “не са притеснени от хаоса, който ги заобикаля, не ги интересуват тези, които са загубили работата си, спестяванията си и инвестициите си и не изпитват никакво съжаление за това, което са направили. Те бодро лъжат за участието си в случващото си, много са убедителни в това да обвиняват другите и нямат съмнения за това колко струват уменията им. Те с радост се измъкват от икономическите катастрофи, които са причинили, с огромни финансови обезщетения и с нова работа като съветници на правителства, за това как да избягват подобни неща.”

Това дали корпоративните психопати са причинили кризата не може да бъде доказано, но в миналото със сигурност е имало доста стряскащи случки с хора от финансовата индустрия и въпреки че тези хора са малцинство, те изпъкват. Ето и някои случки с тях, подбрани от Business Insider:

Трейдърът, който убива убива шеф на IT фирма с един удар в лицето.

Джереми Ейлмър, трейдър, който работи за Chevron, прекарва вечерта си в лондонски бар. Той опитва флирт с жена в бара, но получава отказ. По-късно отново се опитва да я заговори. Тогава 56-годишният Чарлз Кокс, бивш вице-президент на IT компанията EDS, казва на Ейлмър да се разкара.

Към края на вечерта Ейлмър още веднъж опитва да завърже разговор с жената. Тогава Кокс го избутва, след което Ейлмър гу удря в лицето. Кокс пада на земята, при което си удря главата и умира малко след това.

Ейлмър е оправдан по всички обвиненията за убийство.

Служител на Централната банка на Бразилия забива колата си в група велосипедисти.

Инцидентът става, когато 47-годишният Ричард Неис кара по улица в Порто Алегре по време на демонстрация на над 100 велосипедисти през март 2011 г.

Неис твърди, че велосипедистите са тормозели него и сина му. Те пък казват, че той просто им заявил, че бърза.

Неис е обвинен в опит за убийство.

В стил Майк Тайсън, старши партньор в Morgan Stanley отхапва част от ухото на младши партньор по време на вечеря.

В този случай няма намеса на властите, но инцидентът е описан в книгата на Нина Годивала "Костюми: Жена на Уолстрийт"

Тя разказва в книгата си за преживяното като първа година анализатор в Morgan Stanley. В книгата си описва инцидент, при който по време на спор на вечеря старши партньор във фирмата се накланя към ухото на младши партньор, сякаш за да му прошепне нещо, но после отхапва парче от него, в стил Майк Тайсън.

Трейдър на злато наема хора, за да убият жена му, след това крои планове как да убие и тях.

Трейдърът на злато от Лос Анджелис Джеймс Файед е в процес на развод. Най-големият му страх е, че жена му ще разкрие пред съда подробности за международните му сделки и наема хора, които я убиват. Докато е в затвора, той планира как да убие един от хората, които е наел, за да убият жена му.

Съкилийникът на Файед го записва тайно как се оплаква от жена си и от убийците й, които според него пропуснали няколко изгодни възможности да я ликвидират, след което избрали да я убият на многолюден паркинг.

Инвестиционен банкер проследява PR-ка до Южна Африка, след което взривява къщата й.

Шъмшиър Гуман, 32-годишен банкер, който има собствена компания, среща Хана Райнд, която работи в сферата на PR-a, през 2009 г. на вечеря в Лондон и се вманиачава по нея.

Той я проследява до къщата на родителите й в Южна Африка, наема мъж да убие членове на семейството й, след което хвърля бензинови бомби в къщата й.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg