Пуканките ли са бъдещето на строителството?

3976
Пуканките ли са бъдещето на строителството?

© Pixabay

Учени от университета в Гьотинген са разработили метод за превръщане на пуканките в екологична строителна изолация. Екипът твърди, че тези материали могат да намалят вредния екологичен отпечатък на сградите и да намалят разходите за отопление, предава БГНЕС.

Добрата изолация на сградата намалява необходимостта от осигуряване на топлина чрез петрол и газ, което води до по-малко емисии на въглероден диоксид. Изследователите отбелязват, че на строителния пазар преобладават традиционни строителни материали като пластмаси и минерални влакна. Те заемат дял от около 90% на пазара на изолационни продукти към момента. Освен това производителите използват пластмаси, произхождащи от петрол, и за направата на външни изолации.

Изследователите от Гьотинген казват, че вече са налице устойчиви и естествени варианти за изолация на сгради. Когато става въпрос за това какво прави изолацията екологична, екипът казва, че тези материали трябва да включват възобновяеми суровини, да имат добра топлоизолация, да са устойчиви на огън и да са лесни за рециклиране, когато сградата евентуално се разруши.


В своите експерименти екипът от Факултета по горски науки и горска екология в Гьотинген успешно разработва нов процес за производство на устойчива и ефективна изолационна плоча на основата на пуканки. Изследователите са успели да създадат процес, при който се произвеждат плочи, съставени от "гранулирани" пуканки.

Тестовете показват, че плочите имат отлични "топлоизолационни свойства" и (за разлика от пуканките, които са предназначени за ядене) предпазват много добре от пожар. Авторите на изследването смятат, че най-голямото предимство на изолацията от пуканки е, че тя е материал на растителна основа. Това ги прави екологично чиста и устойчива алтернатива на петролните продукти и други индустриални пластмаси.

"Този нов процес позволява рентабилно производство на изолационни плоскости в промишлен мащаб", обяснява ръководителят на изследователската група, професор Алиреза Харазипур.

Освен това екипът установява, че техните пуканки са и водоотблъскващи, което вероятно ще разшири полезността и срока им на годност като строителен материал.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg