Разходка по най-старата жилищна улица в Щатите

1068
Разходка по най-старата жилищна улица в Щатите

© Instagram

В стария град на Филаделфия, близо до река Делауеър, се намира историческа калдъръмена улица, от двете страни на която се издигат 32 къщи, построени в грузински и федерален стил.

Тези къщи със старомодни цветни кутии, щори и фламандски облицовъчни тухли дават на посетителите представа за това как е изглеждала Филаделфия в началото на 18 век.

Алеята на Елфрет (Elfreth's Alley) е кръстена на Йеремия Елфрет - ковач и имотен търговец, който строи и отдава под наем много от домовете на улицата.

Често те са наемани от негови колеги занаятчии, като корабостроители, ковачи, обущари, дърводелци и други. Тези хора са гръбнакът на колониална Филаделфия, посочва Amusing Planet.

10-те най-луди улици в светаМоже ли да минете през 30 см улица?

Алеята на Елфрет първоначално не се появява в чертежите на Уилям Пен за Филаделфия. Пен иска да построи Филаделфия по-скоро като английски селски град с широки улички, градини и овощни градини.

 

Публикация, споделена от Ethan Klingbiel (@ethanklingbiel) на

Но търсенето на земя в близост до река Делауеър заличава мечтата му. Жителите на града, състоящи се предимно от търговци и занаятчии, предпочитат да живеят в близост до пристанищата, където пристигат стоки и материали.

За да облекчат струпването на население и да улеснят достъпа до реката, двама собственици на земя - Артър Уелс и Джон Гилбърт, създават Алеята на Елфрет.


През ХVІІІ век търговците на дребно и занаятчиите, които живеят на алеята, се занимават с бизнеса си от своите домове.

Къщите, които обитават, варират между два и четири етажа, а жителите често използват предната стая на първия етаж като работно място и магазин, докато кухнята и горните нива служат като частно пространство за семейството.

В края на 19-и и началото на 20-и век Индустриалната революция трансформира алеята и околните квартали. Първата фабрика, която през 1868 г. заема мястото си в редицата от жилищни сгради, е за печки.

 

Публикация, споделена от Kasha (@russianoatmeal) на


В крайна сметка, фабрики заобиколят Алеята на Елфрет. С течение на годините имигранти от Ирландия, Италия и по-късно от Русия нахлуват на улицата, за да се възползват от многобройните фабрични работни места в района.

В продължение на десетилетия Алеята на Елфрет губи значението си и къщите с изоставени. През 30-те години на миналия век е създадена Elfreth's Alley Association (EAA) и започва да набира средства за закупуване и възстановяване на къщите.

 

Публикация, споделена от Anna (@jeremy1l) на


Те помагат за спасяването на улицата от разрушаване, а също така лобират управата на града да възстанови името й.

Днес Алеята на Елфрет, наричана "най-старата жилищна улица в страната", е национална историческа забележителност.
 

Публикация, споделена от Dan Miele (@danmiele1) на


Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg