Разликата между познат и приятел може да се измери в пари

1993
Разликата между познат и приятел може да се измери в пари

Социалните връзки в съвременния свят са доста объркани и често трудно можем да определим къде започва истинското приятелство и къде свършва близкото познанство. Учени от факултета по зоология на Оксфордския университет и колегите им от университета в Бат се опитаха да покажат разликата по експериментален път.

Простото упражнение изисквало от участниците да заемат аеродинамична поза върху ски за пари, като изберат дали да стоят в това положение за себе си или за някой от социалното си обкръжение.

Да припомним, че позата изисква да сгънете притиснатите си едно в друго колене и да приседнете, така че сгънатите ви крака да заемат прав ъгъл. Постепенно това предизвиква все по-силна болка в напрегнатите крака.

Всяка секунда, прекарана така, се плащала с по 1 пенс. Колкото повече време- толкова повече пари можете да получите за себе си или за друг от вашето обкръжение.

Оказало се, че когато „се състезавате" за приятел, можете да изтърпите много повече и съответно да напълните джоба му повече, отколкото за познат. Нещо повече- един и половина пъти повече, отколкото за самия себе си.

Според учените това е обяснимо- вие не избирате роднините си и по силата на гена смятате, че те така или иначе са длъжни да ви помагат и приемат. Приятелските отношения обаче създавате и укрепвате сами и това стимулира жертвоготовността ви.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg