Развиващите се страни движат IPO пазара през второто тримесечие

719
Развиващите се страни движат IPO пазара през второто тримесечие

Активността на пазара на първични публични предлагания на акции в световен план е намаляла значително на годишна база през второто тримесечие на годината, но остава сравнително стабилна, в сравнение с предходните три месеца, показва доклад на Ernst & Young.

Общо 258 IPO-та в целия сят са набрали 37.4 млрд. долара през второто тримесечие на тази година. В предходната четвърт броят на предлаганията е бил 247, а набраните средства са възлезли на 41.2 млрд. долара.

В сравнение със втората четвърт на 2007 г. обаче стойността на набраните средства е паднала с 59% (от 90.4 млрд. долара до 37.4 млрд. долара), а броят на предлаганията е намалял с повече от половина (от 567 на 258). В добавка, повече IPO-та са били отменени през първите шест месеца на 2008 г. (177), отколкото през цялата 2007 г. (169).

Развиващите се страни са продължили да движат пазара на IPO-та през второто тримесечие като Китай, включително Хонконг, водят както по стойност на набраните средства (6.2 млрд. долара), така и по брой (56).

7 от 10-те и 15 от 20-те най-големи IPO-та по набрани средства са проведени на развиващи се пазари.

Четири страни съставляват половината от капитала, набран от първични публични предлагания през второто тримесечие. Това са Китай (6.2 млрд. долара); Бразилия (4.6 млрд. долара); САЩ (4.3 млрд. долара) и Саудитска Арабия (3.4 млрд. долара). Най-активните страни по отношение на броя на предлаганията са Китай (56); Полша (21); Австралия, Южна Корея и Индия с по 17.

Водещите индустрии, по отношение на брой на предлаганията, са производството на материали, производството на промишлени стоки и технологичния сектор. Енергетиката, производството на материали и финансите доминират по отношение на набрания капитал по сектори. Топ три на IPO-тата по набран капитал включва OGX Petroleo e Gas Participacoes (Бразилия), Al Inma Bank (Саудитска Арабия) и New World Resources BV (Чехия).

Най-активните фондови борси, по отношение на първични публични предлагания, през второто тримесечие са били Австралийската борса, AIM и Хонконгската борса. По отношение на набрания капитал в тройката влизат Лондонската фондова борса, Нюйоркската фондова борса и Euronext.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg