В Ню Йорк отвори нов суши ресторант, който ще сервира само по 16 менюта на седмица, пише Bloomberg.

В Голямата ябълка има много заведения, за които понякога се чака с месеци за резервация, а цената на порциите е по няколкостотин долара.

Но Kappo Sono, който е собственост на Чикара Соно, отива още по-далеч.

Ресторантът сервира 9-степенно меню за осем души на вечер. Заведението работи само в неделя и понеделник, което означава, че всяка седмица на рибените изкушения ще могат да се насладят не повече от 16 души.

Изборът на работно време не е случаен, тъй като повечето ресторанти и барове в Манхатън са затворени точно в тези два дни от седмицата поради недостига на работна ръка.

Цената на менюто е 222 долара и включва различни ястия в зависимост от сезона. Зимното меню включва оризови питки от кефал и водорасли в деликатен бульон даши и охладени миди на пара върху сусамово тофу. Соно сервира и задушен морски дявол с мармалад от юзу и раци.

В менюто има и сашими сетове с морски дарове от Япония, Европа и Африка, както и риба от местни източници.

В ресторанта се сервира и традиционната японска напитка саке, като цената варира от 70 до 1000 долара за бутилка.

Kappo Sono отвори врати на 9 януари тази година. Неговият собственик Чикара Соно започва кариерата си като механик в Toyota Motor Corp., но по-късно решава да се отдаде изцяло на готварската професия. Той дори казва, че между двете занимания има много общи неща.