Римски бани с височината на седеметажен блок откриха край Видин

1667
Римски бани с височината на седеметажен блок откриха край Видин

© Pixabay

Завършват тримесечните археологически разкопки на римския град Рациария край видинското село Арчар.

Както се знае, това е седалището на 7-ми Клавдиев легион и столица на римската провинция Крайбрежна Дакия. Този велик град в продължение на десетилетия е жертва на масирани иманярски попълзновения.

През последните години обаче той заживява нов живот след успешните разкопки на доц. Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН. А през тази година, заедно с Перперикон, Вишеград, Мисионис, Провадия-Солниците и Хераклея Синтика, е сред шестте приоритетни - от гледна точна на развитието на културно-историческия туризъм - обекти, финансирани от предишното правителство.


Разкопките бяха посетени от проф. Николай Овчаров, който координира работата по шестте проекта. Доц. Димитров показа на импровизирана пресконференция уникално запазените до 3 м височина зидове на обществените императорски бани (терми) на Рациария.

Оказва се, че те са много по-големи от прочутите терми във Варна и съпоставими с такива паметници от Римската империя, като термите на император Каракала в Рим. През тази година са разкрити части от съблекалните и магазините, намиращи се задължително в такива обществени бани.

През 5-6 в. в изоставения грандиозен строеж е издигната раннохристиянска базилика – храм в известната епископия Рациария.

Къде се намира най-старата къща в света?Каменната сграда Нап ъф Хауър (Knap of Howar), която се намира на шотландския остров Папа Уестрей се смята за най-старата запазена къща в света
 

Макар и силно разрушени през вековете, термите на Рациария очевидно са изключителни внушителни. Свидетелство за това са огромните бази и капители за колони, изпълнени с невероятна каменна резба. По тях може да се изчисли, че са били високи по около 15 м, а самите сгради са имали височина от повече от 20 м, т. е. колкото един днешен 7-етажен блок.

При бъдещите разкопки се очаква централните помещения на термите на Рациария да бъдат украсени с още каменна пластика и невероятни мозайки, което е задължително за архитектурни ансамбли от този тип. За това е необходимо археологическите проучвания да продължат и през следващата година със същите темпове.

Програмата с 6-те приоритетни обекта в България даде много добри резултати и трябва да не спира до тук. Защото по този начин се развива културният туризъм в различни точки на страната и то на доста изостанали в икономическо отношение райони, смята проф. Овчаров, цитиран от вестник Стандарт.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg