Все повече заведения по света "наемат" роботи в персонала си, които да помагат в обслужването на клиентите и дори в кухнята, пише БГНЕС.

Постъпва поръчка за паста и роботизирана ръка започва да действа в заведението Roboeatz в Рига. След пет минути готвене горещият деликатес е готов.

Заведението е разположено под разпадащ се бетонен мост и е проектирано по такъв начин, че клиентите да могат да наблюдават работата на робота. Има и кът за сядане, въпреки че повечето клиенти предпочитат да вземат храна за вкъщи, тъй като са необходими ваксинационни сертификати, за да могат да се хранят на закрито в Латвия.

Приложението Roboeatz позволява на клиентите да поръчват и плащат за ястието си, преди да го вземат от заведението.

Roboeatz е създаден през януари 2018 г. от Константин Корчомкинс и Янис Порукс, които ръководят веригата за бързо хранене "Woki Toki" в Латвия от 2009 г. Целта им е да предизвикат революция в ресторантьорския бизнес.

„Този робот замества от четирима до шестима души, намалявайки значително разходите за труд“, казва Порукс, който има опит в инженерството.

Но той подчерта, че въвеждането на такива роботи няма да повиши равнището на безработица.

"Роботът няма да замени хората с желание да имат кариера в ресторанти и кетъринг, да станат готвачи или да заемат други длъжности в хранителната индустрия. Роботът ще поеме онези нископлатени работни места, които повечето хора вече не искат", каза той.

Технологията за автоматизирана кухня набира интерес през последните години, а процесът значително се ускори по време на пандемията. В новооткрито заведение за хранене в Париж клиентите могат да наблюдават как роботи сглобяват, пекат и опаковат пици със скорост до 80 на час.

В Съединените щати робот на име Сали, принадлежащ на стартъп компанията Chowbotics, може да приготвя салати, които след това се продават чрез вендинг машина.

А за хората, които искат да притежават тези технологии у дома, британската компания Moley Robbotics миналата година представи напълно роботизирана кухня с цена от 248 000 паунда (291 000 евро).

Дизайнерите на Roboeatz казват, че роботът им е проектиран да поеме някои от задачите в приготвянето на храна, като същевременно подобрява безопасността на храните и елиминира риска от заразяване в претъпканите кухни. Копманията твърди, че машината може да бъде програмирана да прави стотици рецепти, като взима предвид любимите съставки на собственика и потенциалните хранителните алергии.

„Роботът всъщност създава минимални проблеми. Просто го програмираме, за да прави това, от което се нуждаем“, каза Корчомкинс.

Собствениците на компанията изчисляват, че роботът ще се изплати най-много в рамките на две години.

„Средно в Европейския съюз един служител в кухнята струва на компания около 16 евро на час, което включва заплата, данъци, осигуровки, обучение и всичко останало. Роботът не се нуждае от здравно осигуряване, децата му не могат да се разболеят, не ходи на почивка, не излиза в отпуск по майчинство, не се оплаква и не може да донесе COVID-19 от вкъщи на работа“, казва Порукс.

Компанията има големи планове за разширяване с офиси за продажби в Канада и САЩ. Техническият екип, който се занимава с програмирането на роботите, е базиран в Рига.

Технологията беше представена по-рано тази година на изложението за потребителска електроника в САЩ. Съоснователите заявиха, че не се притесняват от конкуренцията от подобни роботи, като този за приготвяне на пица във Франция.

"Нашият робот е проектиран да изпълнява повече задачи, отколкото просто да прави пица. Нашата цел е да създадем робот, който да бъде полезен за много видове храни, кухни и ястия. Да се надяваме, че роботът в кухнята ще стане толкова популярен, колкото електрическите автомобили", каза Корчомкинс.