Руският металургичен гигант Metalloinvest обмисля IPO

529
Руският металургичен гигант Metalloinvest обмисля IPO

Независимо от спада в цените на акциите на минните компании напоследък и нарасналите геополитически рискове, руският металургичен гигант Metalloinvest проявява интерес към първично публично предлагане на акции в Русия и в чужбина и към сключването на големи M&A сделки, предава ResourceInvestor.com.

В опит за подготовка на IPO-то си някога потайната Metalloinvest оповести финансовите си резултати за 2007 г., което се случва за първи път в корпоративната й история. Компанията отчита 1.2 млрд. долара печалба през 2007 г., което представлява увеличение от 240% на годишна база. Продажбите са се увеличили тройно, в сравнение с 2006 г., достигайки до 6.7 млрд. долара през миналата година. Metalloinvest е произвела 41 млн. тона желязна руда през 2007 г.

Компанията очаква продажбите й да достигнат 11 млрд. долара през тази година. Мetalloinvest планира IPO в Лондон и на руските фондови борси в края на октомври или началото на ноември, въпреки че предлагането може да бъде отложено поради неблагоприятните пазарни условия. От гиганта очакват IPO-то да определи на компанията пазарна оценка от около 35 млрд. долара.

Разкриването на финансовите резултати на Metalloinvest се възприема като стъпка към IPO и последващи сливания и придобивания.

В опит да се преодолее тежкото положение в сектора, Metalloinvest води разговори с най-големия производител на никел и паладий в света и най-големия производител на мед в Русия Norilsk Nickel. Предложеното сливане имаше за цел да създаде нов играч от световна величина в сектора на суровините.

Осъзнавайки голямото търсене на мед, Metalloinvest също така започна преговори за сливане с казахстанската Kazakhmys, която е 10-ят най-голям производител на суровината в света.

Kazakhmys, която е листната на Лондонската фондова борса, отчете 23-процентен спад в печалбата за първото полугодие, но приходите й нарастват с 2%, до 2.84 млрд. долара за периода. Приходите на основното подразделение на компанията Kazakhmys Copper отчитат спад от 1.98 млрд. долара през първото полугодие на 2007 г., до 1.79 млрд. долара година по-късно.

Kazakhmys, от своя страна, която има история на незадоволително производство и финансови резултати, търси начини да се кооперира с местния си конкурент Eurasian Natural Resources Corp. Plc.

В същото време конфликтът между Русия и подкрепяната от Запада Грузия се отразява негативно на нагласата към компаниите, които развиват дейност в Русия или в съседните бивши съветски републики. Независимо от геополитическите рискове и различията между Metalloinvest, Kazakhmys и ENRC, тяхното потенциално сливане се очаква да създаде компания с повече от 20 млрд. долара продажби годишно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg