С Далия и Март България новите емисии на БФБ за тази година са 35

953
С Далия  и Март България новите емисии на БФБ за тази година са 35

Началото на търговската седмица за Българска фондова борса бе оповестено от нов камбанен звън. Символичният старт на днешната сесия дадоха Петя Рачева, главен счетоводител и ДВИ на Далия ЕАД, и от представителите на Март България АД, сред които бе и Момчил Аврамов, управител на компанията. Двете компании са най-новите емитенти на БФБ, чиито акции вече се търгуват на капиталовия ни пазар.

Петя Рачева посочи, че историята на Далия ЕАД започва през 2001 г. с производството и реализацията на готови мебели. Тя допълни, че голяма част от продукцията е предназначена за износ в страни от ЕС. Сред тях са Дания, Ирландия и Франция, както бе уточнено за Profit.bg.

Производствената база на фирмата е разположена на 6 300 кв. м, застроена на терен от 14 хил. кв. м.

Рачева допълни, че през 2004 г. започва изпълнение на инвестиционна програма във високо ефективни съоръжения за сушене на дървен материал, което е и второто направление на дейност на фирмата. Продукцията от тази дейност е насочена предимно за вътрешния пазар.

Петя Рачева уточни за Profit.bg, че до 2010 г. от Далия ЕАД планират да инвестират около 3.2 млн. лв. в конвенционални и вакумни сушилни на дървен материал и производството на фасонирани дъски и преработка на обла дървесина. По нейна информация засега програмата се финансира със собствени средства и привлечено външно финансиране.

Тя не посочи какъв процент от капитала ще бъде пуснат за търговия на борсата, като допълни, че освобождаването на акциите ще зависи от интереса, който инвеститорите ще проявят към компанията. Листването на компанията на БФБ цели подобряване на имиджа на компанията, както и на взаимоотношенията й с клиенти и доставчици, заяви Рачева. Капиталът на Далия ЕАД е 400 хил. лв.

Нека само да допълним, че счетоводната печалба на Далия ЕАД за 2007 г. е 35 хил. лв., а нетният резултат е 32 хил. лв. Рачева заяви, че балансовата стойност на нетекущите активи е 940 хил. лв. Очакванията за първото тримесечие на 2008 г. е ръст 50% ръст на приходите на годишна база, а за цялата 2008 г. от порядъка на 20-30% ръст за година.

От днес започна търговията с книжата и на Март България АД. Както се изрази Момчил Андреев, управител на дружеството, „дейността ни е проста и няма нищо сложно в нея! Ние се явяваме посредникът между мобилния оператор и крайния клиент“. Историята на дружеството започва през 2002 г. с основен предмет на дейност разпространение на предплатени комуникационни продукти. От 2007 г. част от тях преминава от физическа към т. нар. електронна дистрибуция.

Компанията разполага с мрежа от шест офиса в София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково и Велико Търново. Извършва доставки до повече от 4.5 хил. обекта.

Петър Табов от Март България АД, зам.-председател на съвета на директорите, заяви за Profit.bg, че не планират управлението да се прехвърли на някой друг. Той уточни, че сегашното управление ще се съсредоточи върху завършване на планираните инвестиции. Според него чрез електронната дистрибуция дейността на дружеството се променя из основи.

„Това ни дава възможност да посредничим при всяко едно пин задължение на клиента към своя оператор. Тук искам да добавя, че предвиждаме да разработим и utility сектора (ВиК, електричество и др.)“

От компанията планират да отпуснат до 20% от капитала си на инвеститорите. В момента основният капитал е 1 млн. лв. Как количеството ще се достигне през времето зависи от пазарната конюнктура и инвеститорски интерес, уточниха от дружеството.

Според последните финансови данни за компанията през 2007 г. печалбата на фирмата е 334 хил. лв. при 210 хил. лв. година по-рано. Нетните приходи от продажба на стоки са 16.684 млн. лв. спрямо 11.699 млн. лв. година по-рано.

Момчил Аврамов, уточни за Profit.bg, че през 2008 г. прогнозират ръст на печалбата и на оборота от 20% спрямо цифрите за 2007 г.

С новите две компании, емисиите ценни книжа, въведени за търговия на БФБ от януари насам, са 35. От тях 12 са на акционерни дружества, шест на дружества със специална инвестиционна цел, девет са новите облигационни емисии, а други 8 са на договорните фондове. Данните за 2008 г. посочи Румен Соколов, главен експерт „Привличане на емитенти” към БФБ. Според него това е най-доброто начало на календарна година в историята на борсата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg