С изключение на Visa, лош месец за IPO пазара в САЩ

591
С изключение на Visa, лош месец за IPO пазара в САЩ

С изключение на първичното публично предлагане на акции на Visa Inc, месец март донесе много мъка на IPO пазара в САЩ, като това далеч няма да е всичко, според банкери и анализатори, пише The Wall Street Journal.

Със само три IPO-та, осъществени през март, това е най-слабият месец по брой на първичните публични предлагания от август 2003 г. насам, когато броят на предлагания също възлизаше на три. Данните са на Dealogic, като в тях не са включени предлаганията на компаниите със специална инвестиционна цел.

Благодарение на IPO-то, в което Visa набра 19.65 млрд. долара, месец март се превърна в златна мина за средства, набрани от първично публично предлагане на акции. Като изключим Visa обаче, двете останали компании, които организираха IPO през месеца, набраха общо 103 млн. - сума, която е по силите на едно малко IPO през повечето месеци.

По много критерии месец март не беше на познатото ниво на IPO пазара в САЩ. Дори първичните публичните предлагания на т. нар. SPAC (компании със специална инвестиционна цел), които в началото на годината продължаваха да привличат инвеститори, благодарение на гаранции за възвращаемостта на основната инвестиция, започнаха да се задъхват през март. Само една подобно предлагане беше осъществено през март, срещу 11 регистрирани през януари и февруари.

В сравнение с март 2007 г., когато бяха набрани 3.03 млрд. долара в 18 IPO-та, а три предлагания бяха отложени, март 2008 г. приключи с повече отменени и отложени предлагания, отколкото осъществени.

IPO пазарът страдаше от паниката, обхванала инвеститорите през март, когато кредитната криза се разрасна и все повече компании и икономисти започнаха да говорят все по-уверено за задаващата се рецесия.

Както емитентите, така и инвеститорите се въздържат от смело навлизане на IPO пазара, докато не са налице по-голяма яснота и стабилност, посочват банкерите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...