Ако ще ядете картофи, сега му е времето, казва Татяна Годард, диетолог, психолог и фитнес инструктор.

Калоричността на пресните картофи е с 30% по-ниска, отколкото на зрелите. Полезните свойства също са къде-къде повече. Ако правилно готвите и ядете картофите, може не само да се заредите с изобилие от витамини, но и да отслабнете.

Много хора обичат да ядат картофи. Тези, които се грижат за фигурата си, знаят, че този продукт не бива да присъства често в меню. Действително, кореноплодният зеленчук много бързо губи полезните си свойства.

До есента-зимата в него не остава почти нищо ценно. Като резултат ядем празни калории във вид на нишесте – т.е. захар. Витамини в картофа през есента и зимата няма. Така преяждаме и качваме излишни килограми.

Пресните картофи са друга песен. Това е полезен диетичен продукт. В него има до 80% вода, малко прости захари и нишесте. Същевременно има много полезни за храносмилането органични киселини и фибри, витамини и минерали.

Като във всички други зеленчуци, в пресните картофи откриваме биофлавоноиди – мощни антиоксиданти, които ни поддържат млади, понижават риска от онкозаболявания и укрепват кръвоносните съдове.

В пресните картофи има много калий, магнезий и витамин С.

Магнезият е полезен за костите, нормализира кръвното налягане, регулира кръвната захар, зарежда с енергия, лекува мигрена, успокоява при ПМС. Освен това облекчава дишането при астма, укрепва зъбния емайл и предотвратява отлагането на камъни в бъбреците.

100 гр картофи осигуряват почти половината дневна норма от витамин С, необходима за нормалната работа на нервната и ендокринната системи, усвояването на желязото и тонуса на кръвоносните съдове. Витамин С е важен за синтеза на колаген.

Как се отслабва с картофи?

Практиката показва, че е напълно възможно. Провеждани са експерименти, в които участници са изяждали по 7-9 пресни варени картофа дневно в рамките на няколко седмици.

В края на експеримента те не само не са качили килограми, но са отслабнали.

Калоричността на младия варен картоф е относително невисока: в зависимост от сорта – 60-75 ккал на 100 грама. В същото време съдържа много витамини, аминокиселини, важни макро- и микроелементи.

По съдържание на протеини можем да сравним пресния картоф с млякото и яйцата. Той съдържа необходимите за организма протеини – албумин, глобулин и пептон.

За да отслабнете, трябва да консумирате правилно картофите. Не бива да се пържат. Най-добрият начин за приготвяне е варене на умерен огън, под капак, в неголямо количество вода. Слагайте картофите в кипяща вода – така запазвате витамин С.

Най-полезни са, когато ги варите с кожата. Непосредствено под нея се намират вещества, които ускоряват обработката на нишестето и захарта. Единственият проблем при кората е наличието на нитрати.

9 грешки в размера на порциитеДали не ядете твърде много от тези храни?

Има обаче мерки срещу тях. Съхранявайте пресните картофи в хладилник, тъй като при ниска температура нитратите не се превръщат в по-отровни вещества – нитрити.

За да намалите съдържанието на нитрати, достатъчно е да ги подържите за 30-40 минути във вода, преди да започнете да ги варите.

В никакъв случай не купувайте зелени картофи – в тяхната кожа има отровно вещество, наречено соланин.

За да отслабнете, не бива да ядете повече от 400 грама картофи дневно. Вечерно време картофи не се ядат – твърде висок е гликемичният им индекс. Съчетавайте ги с пресни салати. Избягвайте комбинация с месо, яйца, домати, риба, пилешко месо и киселомлечни продукти – те трудно и бавно се усвояват.

С картофи можете да правите разтоварващи дни. Вземете 800 грама пресни картофи и ги разделете на три приема. Последният трябва да бъде най-късно в 16:00 часа. Можете да ядете картофите варени или печени. Позволено е използването на малко зехтин, зелени подправки и свежи зеленчуци.

За вечеря си направете голяма зеленчукова салата с обезмаслено кисело мляко. Не забравяйте да пиете по 2-2.5 литра вода дневно.