Съдят TikTok заради смъртоносно предизвикателство сред децата

664
Съдят TikTok заради смъртоносно предизвикателство сред децата

© pixabay.com

Пореден иск срещу TikTok беше подаден във Върховния съд на окръг Лос Анджелис.

Този път причината е смъртта на две деца, които са взели участие в смъртоносно предизвикателство.

Услугата и компанията са обвинени в небрежност заради разпространението на некачествен продукт.

Обвинението твърди, че компанията популяризира опасни тенденции и не предлага на децата и родителите адекватни функции за безопасност, което е доведо до смъртта на две момичета, пише LATimes.

Историите на 8-годишната Лалани Ерика Уолтън и 9-годишната Ариани Джайлин Аройо са много сходни.

Двете момичета решили да станат популярни в TikTok, пускайки в платформата видеа със своите танци и песни. Както се посочва в иска, по някое време алгоритмите на социалната мрежа започнали да предлагат на децата видео с Blackout Challenge. То изисква от участниците да запишат видео, на което се самоудушават до загуба на съзнание, и предлага на зрителите да го повторят.

През юли 2021 г. Лалани започва да вижда видеа с Blackout Challenge. В средата на същия месец по шията й се появили синини. Тя обяснила на родителите си, че са възникнали при падане. Един ден, докато мащехата спяла, детето решило да заснеме видео.

Когато се събудила, жената открила Лалани да виси над леглото си с въже около врата. След като полицията проучила телефона и таблета на детето, установила, че то е гледало многократно видеа с Blackout Challenge.

Лалани “била убедена, че ако не публикува видео за това как участва в Blackout Challenge, няма да стане популярна”, се казва в иска. Младото момиче обаче “не е оценило и не е разбрало опасния характер на това, което TikTok я поощрява да прави”.

Тя има 7 милиона фена в TikTok и спестява 50% от доходите сиВъпреки че миймът Kombucha Girl стана популярен преди близо три години, Броски прави първата си голяма покупка едва в края на миналата година

Ариани също обичала да публикува видеа с песни и танци в социалната мрежа и “постепенно станала обсебена” от нея. На 26 февруари миналата година, докато бащата бил в мазето, децата играели в стаята на Ариани. По някое време малкият брат Едуардо слязъл в мазето и казал на баща си, че Ариани не се движи.

Когато отива да провери какво се е случило, вижда Ариани да виси на каишката на домашния любимец. Детето веднага било транспортирано до болница и сложено на изкуствено дишане, но било твърде късно. Мозъкът му вече бил престанал да функционира.

Лалани и Ариани не са първите деца, които загиват по време на опит да повторят Blackout Challenge. 10-годишната Найла Андерсън случайно се обеси в дома на семейството си в опит да подражава на тенденцията. Редица други деца на възраст между 10 и 14 години са загинали при подобни обстоятелства, докато са се опитвали да участват в Blackout Challenge.


Макар платформите на социалната мрежа отдавна да се обвиняват за популяризирането на социално опасно съдържание, федералният закон Section 230 затруднява подаването на искове срещу тях. В съответствие с него, приложенията и уебсайтовете могат свободно да публикуват потребителско съдържание и да го модерират по свое осмотрение, без да се безпокоят, че може да бъдат съдени.

В настоящия иск юристите се опитват да заобиколят Section 230, представяйки смъртта заради Blackout Challenge като недостатък на архитектурата на продукта, а не на модерацията на съдържанието.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg