Салата с ваксина? Учени инжектираха COVID-19 в домати

3695
Салата с ваксина? Учени инжектираха COVID-19 в домати

© Pixabay

Учени инжектираха COVID-19 в домати, създавайки изключително необичайна ваксина.

Идеята е осъществена от специалисти от Центъра по геномика и биоинформатика на Академията на науките в Узбекистан, съобщават местните медии.

Коронавирусът е "инжектиран" в клетките на растението с помощта на клониране, като доматът, който според ботаниката е плод, а в кулинарията се смята за зеленчук, е годен за консумация.


Смята се, че когато човек го изяде, в организма му се образуват антитела срещу коронавирус. 

10 от най-смъртоносните болести в света, по-опасни от коронавирусКоронавирусът, известен като 2019-nCoV, вече зарази близо 30 000 човека в повече от 20 страни

Учените работят по проекта от началото на годината, а доматът е избран за първата "ядлива ваксина" в света заради факта, че най-често се консумира суров, без да бъде подлаган на топлинна обработка.

Това е едно от основните изисквания в случая, тъй като високите температури унищожават клетките, произвеждащи антителата.

Учените по света работят върху различни ваксини среще коронавирус, като част от тях са базирани на нетрадиционен прием.

Например, бъдещата българска ваксина срещу заразата ще се впръсква в носа. По нея работят учени от Института по микробиология към БАН.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg