Само пет IPO-та на щатски компании през третото тримесечие

594
Само пет IPO-та на щатски компании през третото тримесечие

Само пет щатски компании са осъществили първични публични предлагания на акции през третото тримесечие на годината, което представлява спад от 87%, в сравнение със същия период на миналата година, показват данни на Hoovers Inc.

Петте компании, които са придобили публичен статут през третата четвърт на годината, са набрали общо 917 млн. долара. Сумата е значително по-малко от 11.2 млрд. долара, набрани от 38-те компании, които са осъществили IPO-та през третото тримесечие на 2007 г.

Отрезвяващите резултати през третото тримесечие идват след спад от 77% и 73% на годишна база през второто и първото тримесечие, респективно.

Energy Recovery Inc успява да запише най-успешния дебют на борсата измежду петте компании, осъществили IPO-та в периода юли-септември. Акциите на компанията са се оскъпили с 16% в първия ден от търговията. Представянето на Rackspace Hosting Inc. от Сан Антонио пък е на противоположния полюс, след като акции на компанията се обезценяват с 20% в дебюта си на борсата.

Броят на първоначалните публични предлагания (IPO) в целия свят е намалял до 159 през третото тримесечие на годината, като те са набрали 13.1 млрд. долара - най-ниското ниво от второто тримесечие на 2003 г., показаха данни на Ernst & Young, изнесени в началото на седмицата.

Последният спад за тримесечието продължава пониженията от предишните месеци. През първите три тримесечия на 2008 г. е имало 676 IPO-та, набрали 92.5 млрд. долара.

Това е по-малко от половината за първите девет месеца на 2007 г., когато 1 388 фирми са набрали 185 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg