Сърбия: Да приложим БГ-модел за проституция

2041
Сърбия: Да приложим БГ-модел за проституция

В Сърбия възнамеряват да попълнят дупката в държавната хазна с данъци от ... проституцията и да приложат българския модел, където от този бизнес всяка година се печелело близо 2 млрд. евро. Местните "експерти" са изчислили, че ако се легализира най-древната професия в държавния бюджет ще постъпят над 500 млн евро.

Освен приходите в хазната легализацията щяла да доведе и до укрепването на местната икономика и превръщането на Сърбия в страна с регулиран "секс туризъм". Запознатите с този бизнес твърдят, че всеки ден в нашата западна съседка има поне 20 000 служителки в "Червени фенери", но още поне толкова работят "in door" - за собствена сметка. Досегашният председател на Асоциацията на нощните клубове в Сърбия Славолюб Велкович смята, че броя на проститутките в страната непрекъснато се увеличава.

Според него проституцията е рай за сивата икономика. "В тази сфера има огромен оборот. Огромното мнозинство от момичетата имат поне по трима клиенти на ден, но много често през тях минават и до десет души. Това са огромни суми само от секса, но има сериозни суми и за самата организация - проследяване, наемането на момичета ...Там вече никой не знае какви са сумите и за какви пари става въпрос", казва още той и подчертава: Не забравяйте, че за тях няма почивка, няма празници.

Велкович призовава да се приложи и българският опит където "всяка година официално българските проститутки печелят поне по 1.8 млрд евро, което представлява 7.2 на сто от брутния вътрешен продукт". Според неговите изчисления сръбските проститутки с нищо не изоставали от съседните и те изкарвали поне 1.5 млрд. евро годишно, които изтичат в черните канали на икономиката. Известният икономист Горан Николич е убеден, че ползите от легализацията на проституцията ще бъде в няколко посоки.

"Голямо количество пари ще влезе в държавния бюджет от легализацията на проституцията. Тя съществува и никой не трябва да си затваря очите пред този факт. Ние трябва да използваме положителния опит от европейските страни и да сложим някакъв ред и в този бизнес", казва още Николич и подчертава: Чужденците и без това свързват нашата страна с красивите жени.

За тях ще бъде много по привлекателно да бъдат с проститутка по един законен и легален начин и да знаят, че са защитени от закона. Според него по този начин и цените ще паднат, защото няма да има посредници.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Хари
# 0
15:08 | 13 August 2009
Проституцията тук също не е законна и е крайно време да се озакони. В бюджета ще идват пари, Престъпноста ще намалее, ще бъдат подложени на медиц.прегледи, ще им се внасят осигуровки и др. Тогава ще можем да дадем на концесия Дунав мост 2 и тунела под Шипка на гилдията на проститутките и ще бъдат построени за 1-2 години.Ще има по един публичен дом и на двете съоръжения и ще си избият парите за 10 години.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg