Съседите на спечелили от лотарията е по-вероятно да се разорят

4907
Съседите на спечелили от лотарията е по-вероятно да се разорят

© Pixabay

Ако въпреки всичко ви е нужно доказателство, за да разберете, че да се сравняваш със съседите не е добра идея, ето го и него: съседите на спечелилите от лотарията в Канада са по-склонни да харчат повече за показни стоки, да влагат повече пари в спекулативни инвестиции, като акции, да вземат повече пари на заем, като в резултат на това - в крайна сметка, обявяват фалит.

“Колкото по-голяма е печалбата от лотарията на човек, живеещ в малък квартал, толкова повече фалити на негови съседи от квартала има след това,” се казва в най-новия вариант на проучване, изготвено от подразделението на Федералния резерв във Филаделфия, цитирано от Bloomberg.

Предишна версия на проучването се появи в множество медии през 2016 г., като представи доказателства от подадените заявления за фалит на съседи, които се опитвали да не изостават от стандарта на живот на техен съсед, спечелил лотарията.

Един издайнически признак бил, че те увеличавали разходите си за неща, които всички останали в квартала можели да видят, като коли, но не и за неща в дома си, като мебели.


Новата версия на доклада съдържа важни нови факти, според съавтора Вячеслав Микхед от подразделението на Фед във Филаделфия. Един от тях е, че по-голяма част на активите на съседите, които подават заявления за фалит, са във високорискови инвестиции, като акции, а не в нискорискови, като застраховки и кеш.

Това съвпада с теорията, че те са се надявали да постигнат сериозни успехи на пазара и да се изравнят по това със спечелилия лотарията. Друг интересен факт – съседите на спечелили от лотария са склонни да вземат повече заеми, в сравнение с канадците, които не са съседи на спечелили от лотарията.

Авторите на проучването се концентрират върху малките печалби от лотарията, вариращи между 1 000 и 150 000 канадски долара (800 - 120 000 щатски долара). Една от причините за това е, че спечелилите по-големи джакпоти след това се изнасят от кварталите си.

Втора причина е, че спечелилите по-малки печалби е по-вероятно да ги запазят в тайна. Теорията на авторите е, че хората е можело и да не увеличават собствените си разходи толкова много, ако са знаели, че печалба от лотарията е причината за внезапния просперитет на техния съсед.

Икономистите са използвали данни от 7 337 лотарийни печалби от неназована канадска провинция в периода 2004 – 2014 г. Те са стеснили търсенето си до ефекта върху съседи в райони с шестцифрени пощенски кодове, в които има средно едва 13 домакинства.

Те са открили, че печалба, равняваща се на средния годишен доход (29 000 канадски долара), вдига нивото на фалити на съседите на печелившия с 6.6%.

Един окуражителен знак: няма доказателства, че хората, които са подали заявление за фалит, посочват обезателно хазарта като причината за техните финансови затруднения. Това е индикация, че те не купуват повече лотарийни билети с надеждата, че добрият късмет на техният съсед също ще ги застигне.

Предишни проучвания са показвали, че съседите на спечелилите от лотарията харчат повече за неща с цел показност. Теоретично обаче те е можело да го правят и по начини, по които не заплашват финансовото им здраве, като например работят повече, за да увеличат доходите си.

Новото проучване показва, че съседите, или поне някои от тях, наистина поставят под заплаха финансовото си здраве, за да не изостават от стандарта на живот на тези, които са спечелили от лотарията.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg