Съществували ли са наистина еднорозите?

2116
Съществували ли са наистина еднорозите?

© Unsplash

В дългогодишната си история хората са вярвали във всякакви глупости. Някои от тях са се превърнали в символи и са актуални дори днес, във века на информацията и науката.
 
Типичен пример за това е образът на еднорога. Това митично същество продължава да бъде богато експлоатирано за всякакви цели – от детски приказки до реклама на продукти. 
 
Но съществувал ли е наистина еднорогът? На този въпрос се опитва да отговори едно сериозно научно изследване, публикувано в изданието на института по археология на университета в Кеймбридж, пише iflsience.com.
 
Отговорът е, че в цялата тази история има голямо неразбиране и в крайна сметка някой е създал нещо, в което иска да вярва, а след това е намерил доказателства за съществуването му. 
 
Всеки регион в света си има свой еднорог. В Европа, макар че го има и преди това, образът му започва да става много популярен след колонизирането на непознатите континенти. Смята се, че това е магическо същество с един рог и особени сили – например лечебни. Вярва се още, че ловът му особено труден, но еднорогът може да бъде укротен...в скута на девица. 

10-те най-забележителни археологически находки в светаARTnews класира 10-те от най-важните археологически съкровища в света. Те осветляват културите, които са ги оставили

Еднорози се срещат в древни скуплтури на персийската империя и в китайската култура отпреди векове. Техните образи се намират и в скалните рисунки в Африка. Именно на последните са отделени доста усилия за изследване. Не само това – вдъхновени от разказите на местните хора, колонизатори се втурват да издирват приказното животно с надеждата да го уловят и да стана богати. Естествено, никой не забогатява. 
 
Африканският еднорог е различен от европейския, става ясно от изследването. Макар че има четири крака и рог на челото, значението му е съвсем различно.
 
През 1801 г. легендата за еднорога получава внезапна популярност след като Джон Бъроу, служител в администрацията на Британската империя в нос Добра надежда в Южна Африка, публикува в печата скица на рисунка, която твърди, че е видял в пещера. И в онези дни скептиците не са малко и започват спекулации, че е това е просто рисунка на носорог.

Откриха нова „огромна древна цивилизация на маите“ на 2000 годиниУчените успяват да идентифицират повече от 1000 селища на древната общност, обхващащи приблизително 1000 квадратни километра

Векове по-късно изследователите стигат до извода, че Бъроу най-вероятно е видял нещо подобно, но го е пречупил през собствените си, европейски представи за еднорог, т.е. преиначил е оригиналната скална рисунка. При по-сериозно проучване авторът на изследването, публикувано в изданието на Кеймбридж, установява, че африканските еднорози често са описвани като същества на шарки, а името им съответства на местната дума за „вода“. След това той стига до извода, че това вероятно са рисунки на животни, които хората преди години са свързвали с дъжда. Повечето древни култури имат ритуали за молитва за дъжд.

Типичен пример в това отношение са североамериканските индианци с техния танц за дъжд. 
 
Затова той стига до извода, че рисунките в Южна Африка най-вероятно са свързани с подобни вярвания. Европейците, които ги намират обаче, им придават съвсем различен смисъл, носейки своето знание за еднорозите от легендите и приказките. И понеже вече са чували тази история, те тълкуват рисунките в Южна Африка като доказателство за съществуването на митичните животни. А те означават нещо съвсем друго.  

12-те необикновени находки на 2022 г.Kакво ще кажете да откриете средновековен брачен пръстен в двора си?

Не може да се каже, че местните не са засилили тези вярвания със собствените си разкази. В изследването се цитира записка от 1797 г., в която се разказва, че когато местните видели видели еднорог в „ръцете на Краля“, казали, че могат да намерят такова животно и че то било техният Бог. Всъщност те са се впечатлили от герба на Британската империя, в който са вплетени и шотландски мотиви, а еднорогът е популярен символ в Шотландия. 

Така или иначе колонизаторите продължават да се запленени от идеята. Цитираният по-горе Бъроу дори организира акция по издирването на еднорози, която, разбира се, е неуспешна. Той самият смята, че скалните рисунки може би изобразяват истински животни, които все още могат да бъдат открити. Успява да намери само това, за което съобщава. 
 
След това тръгват дългогодишни спорове какво може да е било това нещо. В крайна сметка обаче с последващите проучвания везните се накланят към мнението, че еднорогът в Южна Африка има съвсем различно значение от този на европейския континент. Но на много хора им се е искало да не е точно така. А в Европа еднорогът е по-скоро мит, отколкото реалност. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg