Създадоха най-бялата боя в света

2010
Създадоха най-бялата боя в света

© Purdue University

Учени в САЩ създадоха боя, която е значително "по-бяла от най-бялата боя, която е налична в момента".

Направените от учени от университета Пърдю тестове върху тяхната "ултрабяла" боя са показали, че тя отразява над 98% от слънчевата светлина.

Според учените това предполага, че може да бъде използвана за пестене на енергия и в борбата с климатичните промени.


Боядисването на "хладни" покриви в бяло е подход за пестене на енергия, който вече започва да се използва в някои големи градове.

Продаващите се в търговската мрежа бои отразяват между 80 и 90% от слънчевата светлина, според професор Ксиулин Руан от Пърдю. "Това е важно, защото всеки 1% отражение се равнява на 10 вата на квадратен метър по-малко топлина от слънцето," обяснява той.

"Така, ако използвате нашата боя, за да покриете покрив от около 93 кв. м, по наши изчисления може да получите охлаждаща мощност от 10 киловата. Това е по-голяма мощност от централните климатици, използвани в повечето къщи," казва той.

Може ли бялата боя да помогне в борбата с климатичните промени?

"Хладните" бели покриви са считани за лесно градско решение в борбата с климатичните промени.

В Ню Йорк наскоро боядисаха над 939 000 кв. м покриви в бяло. Щатът Калифорния вече обнови строителния си кодекс, така че да насърчи използването на хладни покриви.

Ползите от тях все още се изследват, но проучвания показват, че могат да намаляват енергийните нужди и да допринасят за по-ниски температури на заобикалящата среда. Към това се добавя и намаляване на количествата вода, които се използват за напояване в градовете.

"Ние направихме много груби изчисления," казва професор Руан. "Смятаме, че трябва да боядисаме само 1% от повърхността на Земята с тази боя, вероятно места, където не живеят хора, която е покрита със скали, което би могло да помогне в борбата с климатичните промени."

Как е създадена тази ултрабяла боя?

Новата боя съдържа вещество на име бариев сулфат, което се използва и в производството на фотографска хартия и козметика.

"Използвахме много висока концентрация на съставляващите частици," обяснява професор Руан. "Използвахме също така много различни размери на частиците, защото слънчевата светлина има различни цветове при различната дължина на вълната."

Това колко много разсейва светлината всяка частица зависи от нейния размер, "затова целенасочено използвахме частици с различни размери за разсейването на всяка дължина на вълната".

Може ли някой да си купи тази боя?

Учените в момента си сътрудничат с компания, която да произвежда и продава тяхната боя, която, според тях, би трябвало да бъде на сходни цени с наличните в момента бои.

"Вече имах запитване от музей, който иска да изложи нашата най-бяла боя до най-черната," казва професор Руан.

Тази ултрачерна боя беше разработена от учени през 2014 г. и носи името Vantablack.

Тя абсорбира почти цялата светлина, така че потенциалните й начини на употреба са почти противоположни на тези на ултрабялата боя.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg