Schott Solar набира 700 млн. евро в най-голямото европейско IPO

616
Schott Solar набира 700 млн. евро в най-голямото европейско IPO

Германският производител на компоненти за слънчеви термични електроцентрали Schott Solar AG планира да набере до 700 млн. евро в най-голямото първично публично предлагане на акции в Европа през настоящото тримесечие, информира Bloomberg, позовавайки се на източници, близки до компанията.

Ръководителите на Schott ще започнат да се срещат с инвеститорите през следващата седмица. Базираната в Алценау Schott планира да набере около 500 млн. евро от IPO-то, а собствениците й могат да потърсят допълнителни 200 млн. евро, като продадат част от дяловете си.

Европейските компании са набрали 3.3 млрд. евро от първични публични предлагания от края на юни досега, като това е най-слабото тримесечие от пет години насам, показват данни на Bloomberg. Спадът на цените на акциите на капиталовите пазари и забавянето на икономическия растеж в Еврозоната, принуждават компании, като италианския производител на обувки Salvatore Ferragamo SpA, да преосмислят плановете си за IPO.

Стойността на IPO-то на Schott може да надхвърли два пъти тази на предлагането на Germany1 Acquisition Ltd, компанията със специална инвестиционна цел, контролирана от Deutsche Bank, чието IPO набра 250 млн. евро.

От Schott засега отказват коментар относно предлагането. Продажбите на компанията са нараснали с 46%, до около 311 млн. евро, в деветте месеца преди 30 юни. EBITDA печалбата регистрира повече от двойно увеличение за периода, до 26.1 млн. евро.

Deutsche Bank, Commerzbank AG и JPMorgan Chase & Co. ще бъдат поематели на IPO-то, което може да оцени компанията на около 2 млрд. евро.

Членовете на Европейския съюз искат до 2020 г. една пета от електричеството в региона да бъде произвеждано от възобновяеми енергийни източници, включително вятър. Тези усилия подтикват производителите на продукти, свързани с производството на слънчева енергия, да продават акции, за да финансират растежа си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg