Селища по калъп, или как са живели работниците във Великобритания

5742
Селища по калъп, или как са живели работниците във Великобритания

© Wikipedia/Instagram

От края на 18-и век много англичани земевладелци и индустриалци започват да строят селища, за да осигурят жилища за служителите и семействата им в близост до техните работни места.

На други места подобни селища са известни като "фирмени градове". Във Великобритания те се наричат ​​“селища-модели“.

Докато фирмените градове обикновено се асоциират с минната индустрия, във Великобритания моделните селища са съсредоточени около всички видове отрасли, вариращи от производството на сапун до това на шоколад.


Когато започват да се появяват във Великобритания през 18-и и 19-и век, те рязко контрастират с пренаселените условия на живот в британските работнически квартали от онова време.

Моделните селища предлагат по-висок стандарт на живот с висококачествени жилища, интегрирани обществени удобства, открити пространства и други привлекателни предимства, до които британските работници рядко имат достъп. Те стават модели - примери, които другите да следват.

Някои от първите моделни селища са построени от земевладелци, движени предимно от естетически причини. Старите къщи, принадлежащи на бедните, често заливат селските райони и развалят гледката. Така че земевладелците разрушават тези къщи и създават нов ландшафт.

10 исторически селища, които ще ви върнат в миналотоГлобално проучване показва красотата на традиционната архитектура

По-късно, по време на индустриалната революция, много индустриалци, които строят фабрики в селските райони, също осигуряват жилища за работниците си. За разлика от собствениците на земи, някои от тях са наистина загрижени за благосъстоянието на своите служители.

Други признават, че поддържането на работниците щастливи - чрез предоставяне на по-здравословна жилищна среда, е ключът към повишаване на производителността, което се превръща в по-успешен бизнес.

Има над 400 планирани подобни населени места във Великобритания. Първият пример е Ню Ланкар в Шотландия, построен от Робърт Оуен за неговите памучни мелници. Днес той е част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

 

The old stomping ground . . . #dji #drone #newlanark #lanarkshire

Публикация, споделена от Maxwell (@maximilli14) на

Едно от най-известните селища – Порт Сънлайт, е построено от Уилям Левър of Lever Brothers за настаняване на работници от фабриката за сапун. Името идва от най-популярната марка за почистващи препарати на компанията - Sunlight.

Между 1899 и 1914 г. Левър строи около 800 къщи, в които живеят 3500 души. Всяка от тях е проектирана от различен архитект, което води до красива комбинация от стилове.

В селището са изградени и обществени сгради, включително галерия, болница, училища, концертна зала, открит плувен басейн, църква и хотел.

Левър въвежда схеми за социално подпомагане и осигурява образование и развлечения на работниците, насърчава ги да участват в организации, които популяризират изкуството, литературата, науката или музиката.

Днес Порт Сънлайт съдържа деветстотин сгради.

 

#dayout #portsunlight #architecture #tudorhouses

Публикация, споделена от ELIZABETH (@itselizabeth_) на

Друго моделно селище – Боурнвил в Бирмингам, е създадено от братята Джордж и Ричард Кадбъри. Според фондация  Joseph Rowntree, това е "едно от най-хубавите места за живеене във Великобритания". Твърдението, направено през 2003 г., е толкова вярно днес, колкото и преди век, посочва Amusing Planet.

Кадбъри са построили стотици къщи и осигуряват съоръжения за отдих, като плувни басейни, футболни, крикет и хокейни игрища, тревни и боулинг писти, както и риболовно езеро за работниците и техните семейства. Всички те се използват безплатно.

 

Cadbury factory in Bournville on a beautiful summers day #photography #ilovebrum #brumpic #birmingham #b31 #bournville

Публикация, споделена от Dan Cottle (@dan.cottle) на

Компанията на двамата братя осигурява образование, а работниците имат възможност да завършат търговско или техническо обучение. Фирмата също така подкрепя профсъюзите. Те са пионери в пенсионните схеми, съвместните работни комитети и пълната медицинска обезпеченост на персонала.

Компанията Bolsover изгражда две моделни селища за миньорите в Дербишир в края на 19-и век – Болсовър (1891) и Кресуел (1896).

 

Bolsover Castle #sundayfunday #castle #bolsover #nofilter

Публикация, споделена от Mercè Santos (@mercy_notmyname) на

Фирмата си поставя за цел да подобри условията на живот за миньорите и техните семейства, вярвайки, че осигуряването на съоръжения и насърчаването на благосъстоянието на работниците ще обезкуражат пиянството, хазарта и лошия език.

Къщите в Кресуел са построени в концентрични кръгове, в които има паркове и естради. И в двете селища има зелени площи, боулинг писти, игрища за крикет и училища.

Компанията организира и различни мероприятия, предназначени да подобрят живота на общността, като например изложби с цветя, лекции, спортни събития, концерти, танци и други.

Производителят на текстил Едуард Акройд е построил две моделни села - Коплей (между 1849 и 1853) и Акройдън (между 1861 и 1863). Същото се отнася и за сър Титс Солт, водещ индустриалец в производството на вълна в Йоркшир, който създава Салтайър през 1851 г.

 

Lovely day in #saltaire #worldheritage #worldheritagesite #titussalt enjoyed the #davidhockney exhibition at #saltmill

Публикация, споделена от Bev Woods (@cyclepuss) на

Сол строи каменни къщи за своите работници, снабдява ги се с перални, с чешмяна вода, бани, болница, Институт за отдих и образование и като цяло осигуряват по-добри условия на живот от бедните квартали в Брадфорд, откъдето мести своя бизнес и работниците си. През 2001 г. Салтайър стана обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Практиката за изграждане на моделни селища приключва през 20-те години. Стюартби и Сребърд Енд, построени през 1926 г., едното от The London Brick Company, а другото от Crittall Windows Ltd, са последните подобни във Великобритания.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg