Селото, разделено на две от стена

3849
Селото, разделено на две от стена

© Pixabay/Instagram

Село Мудларойт в Южна Германия маркира границата между двете федерални провинции Бавария и Тюрингия.

Повече от 140 години тази граница, която днес се проявява под формата на малък поток, не се отразява на ежедневието на местното население. Но след края на Втората световна война политическите граници, които означават малко преди това, се превръщат в източник на нарастващо напрежение.

Появяват се Източна и Западна Германия. Съставена е нова граница, а Мудларойт се оказва в особена позиция.


По протежението на потока е обусловена буферна зона, за преминаването на която е нужен документ. Близо десетилетие по-късно ограниченията стават по-осезаеми.

През 1966 г. Източна Германия започва изграждането на вътрешна граница с дължина 1300 километра, която минава точно през средата на малката селскостопанска общност. Издига се стена с кули, появяват се охранители с картечници и кучета.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от W.F. Pyka (@w.f.pyka) на

По-късно са поставени мини по протежение на стената в Източен Мудларойт, която е дълга 700 метра и разделя селото на две. Приближаването й от източногерманска страна означава сигурна смърт.

Фотографирането й се наказва с лишаване от свобода. Дори помахването с ръка на приятели или роднини отвъд границата може да навлече неприятности. „Имахме стена отпред, а отзад електрическа ограда“, спомня си Арнд Шафър.

Семействата са разделени, молбите им да минат от другата страна са отхвърлени, като изключения не се правят дори за погребения. „Роднините трябваше да се качат на високо място и да наблюдават погребението отдалеч“, посочва Шафър.

Докато едната страна на селото е затворена за света, западногерманската част се изпълва с туристи. Освен Берлин, Мудларойт е единствената общност, разделена от стена. В крайна сметка, селото е наречено „Малък Берлин“, като го посещават хората от цяла Западна Германия и отвъд нея, за да разгледат по-отблизо стената. 

Един месец след падането на Берлинската стена - през 1989 г., селяните съборят част от стената в Мудларойт, за да се съберат със семействата си. Шест месеца по-късно тя е изцяло разрушена.

Добре дошли в една от тайните подземни бази на нациститеОт тук Хитлер е планирал да срие със земята Лондон

100-метрова част от нея е запазена като мемориал и сега е център на музея на Мудларойт, който включва и кула, метална ограда, реконструкция на силно укрепената ограда и други реликви.

Село Мудларойт все още остава разделено. Има два кмета - по един от Бавария и Тюрингия, два пощенски кода и други.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg