Шест факта за световни гении, които са абсолютна лъжа

3729
Шест факта за световни гении, които са абсолютна лъжа

© Pixabay

Бетовен е роден в бедност, Моцарт умира без пукната пара, а Имануел Кант никога не е напускал Кьонигсберг.

Разказите за това как гениите се превръщат в световни феномени, въпреки ужасното им детство и труден живот, винаги са интересни.

Но много често тези невероятни истории са пълни с преувеличения, а понякога са напълно фалшиви.


Bright Side подбра шест факта за световни гении, които са абсолютна лъжа:

Николай Гогол е бил рус

Всички ние си представяме автора на Мъртви души с тъмна коса, но както се оказва - грешим. Сестрата на писателя си спомня, че Гогол имал светла коса като дете, с времето тя потъмнява, но никога не става много тъмна. 

Бетовен е роден в заможно семейство

Всъщност, композиторът е вторият син на певец и съпругата му. Първото им дете не оцелява, което се случва доста често по онова време. Бащата на Бетовен изкарва добри пари като музикант, дори работи за кралските особи от Бавария, като семейството живее в много хубава къща.

Освен това успехът на композитора се основава на това, което са направили родителите му. Баща му иска да го превърне във втори Моцарт, така че той наема най-добрите учители за него.

Ханс Кристиан Андерсен обича децата

Често се разказва, че Ханс Кристиан Андерсен не е бил доволен от факта, че аудиторията му е съставена предимно от деца. Критиците дори отбелязват, че по-късните му творби са написани, за да се харесат на възрастна публика.

Писателят няма собствено семейство, но пък чете историите си на глас на деца. Той обаче си имал граници: не обичал те да седят в скута му.

Имануел Кант пътува и извън Кьонигсберг

Да, Имануел Кант е прекарал целия си живот в Кьонигсберг, но това не означава, че той никога не го е напускал. Четири години философът работи като учител извън родния си град. Митът, че той никога не е напускал Кьонигсберг се появява, защото Кант наистина обича родния си град и вярва, че не е нужно да го напуска, за да научи повече за света.

12 мита за различни държави, в които всички вярвамеСвикнали сме да оформяме мнението си за държавите по света от филми, новини и истории на приятели

Толстой не носи селски дрехи

Художникът Иля Репин е частично отговорен за популяризирането на образа на Толстой като човек, носещ селски дрехи. Когато писателят видял портрета си, той не бил много щастлив, като особено се раздразнил, че е бос.

Толстой носел прости дрехи, но само когато работел. Вкъщи той носел доста обикновени дрехи, но изработени от скъпи тъкани. На публично място също носел хубави дрехи.

Моцарт никога не е живял в бедност

Моцарт е наистина успешен музикант и печели много добри пари. Но нито той, нито съпругата му обаче иматг уменията да управляват бюджет: те наеман луксозен апартамент, служители и изпращат сина си да учи в добър интернат.

Ето защо към момента на смъртта му семейството е потънало в дългове. Що се отнася до погребението на Моцарт, той е положен в масов гроб, но само защото традицията е такава по онова време.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg