Ако има храна, в чиято полза за здравето никой не се съмнява, то това са листните зеленчуци. Те са пълни с витамини, богати на важни минерали, както и на антиоксиданти.

Листните зеленчуци съдържат още фитохимикали, които са големи приятели на сърдечно-съдовата ни система, и естествени нитрати, понижаващи кръвното и стимулиращи притока на кръв.

И ако това не ви е достатъчно: те са с ниско съдържание на въглехидрати и калории, така че на практика можете да ядете неограничено количество от тях.

Ето кои шест листни зеленчука задължително трябва да вмъкнете в менюто си:

Листно цвекло (манголд)



Защо имате нужда от него
Този зелен зеленчук е основен източник на два важни, по-малко известни антиоксиданти: сирингова киселина и кемпферол. Първият може да помогне за стабилизирането на кръвната захар, докато последният предпазва клетките от токсини, причиняващи рак, намалява възпалението и риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Как да го приготвите
Можете да го сотирате за кратко, за да запазите полезните вещества в него. Когато се охлади, го комбинирайте с любимите си храни.

Рукола



Защо имате нужда от него
Руколата разполага с едно от най-високите нива на естествени нитрати от всички зеленолистни. Те помагат за увеличаване на притока на кръв.

Зеленчукът е пълен и с флавоноиди - антиоксиданти, които се борят със сърдечните заболявания и някои видове рак. Нови изследвания показват, че руколата може да предотврати язва.

Как да го приготвите
Руколата има леко горчив вкус, така че ще придаде пикантен аспект на всяка салата.

Зелено зеле



Защо имате нужда от него
Съдържа специален клас фитохимикали, които подхранват естествената система за детоксикация на организма.

Как да го приготвите
Вареното зеле е много популярно у нас, но така приготвено, вие губите много от полезните хранителни вещества в него.

Парата запазва повечето от тях, така че това е предпочитаният начин за приготвяне. И най-добрият вариант – да го консумирате прясно.

Бок Чой



Защо имате нужда от него
Бок Чой е един от най-добрите източници на калий, който помага за изграждане на мускулите и поддържа кръвното налягане ниско. Съдържа и големи количества витамин А, който укрепва имунната система.

Как да го приготвите:
Използвайте и листата, и долната част на стъблата.

Вижте още: 8 лесни начина да направите вашата храна по-здравословна

Кале (грюнкол)



Защо имате нужда от него
Калето е отличен източник на съединения, наречени глюкозинолати, както и кемпферол, за които учените смятат, че се борят срещу рака, защитават сърцето, поддържат ниска кръвната захар, укрепват костите и намаляват възпаленията.

Този тип зеле е богато на лутеин и зеаксантин - антиоксиданти, които се борят срещу заболяване на очите.

Как да го приготвите:
Сотирайте го в зехтин със ситно нарязан лук, а след това го запържете в бяло вино или зеленчуков бульон.

Кресон



Защо имате нужда от него
Една чаша кресон ще ви достави препоръчителната дневна стойност витамин K, който регулира съсирването на кръвта и намалява плаката по стените на артериите. Освен това се бори срещу възпаленията и артрита.

Ако консумирате кресон всеки ден в продължение на два месеца, ще намалите риска от рак и ще понижите нивото на триглицеридите си (нездравословни мазнини в кръвта) с 10 на сто.

Как да го приготвите
Кресонът е чудесна добавка към салатите. Можете да го приготвите и с други зеленчуци, като картофи и праз.