Шест неща, които американците ядат, но са забранени в други страни

11839
Шест неща, които американците ядат, но са забранени в други страни

До 2020 г. напитката Mountain Dew съдържа бромирано растително масло (BVO), което е забранено в Европа и 100 други страни.

Химикалът е огнеупорен и може да навреди на тялото по много начини. Orangette Orange Soda на Walmart все още съдържа тази съставка и също е забранена на Стария континент. 

Но това не са единствените храни, на които американците се радват, а в Европа са табу.

Европейските страни са особено строги по отношение на това, което потребителите консумират, затова и американските лакомства, произвеждани за европейския пазар, са произведени без тези съставки.  Или просто не се предлагат в Европа.

Ето няколко такива:


Special K на Kellogg

Обединеното кралство спря рекламите на Kellogg за зърнени култури Special K поради подвеждащи хранителни твърдения. В Дания те са забранени през 2004 г., защото високите нива на витамини и минерали, според датските регулатори, биха могли да бъдат токсични за децата, ако се консумират редовно.

Зърнените култури са критикувани от години заради високото съдържание на захар и добавки, така че трябва да бъдете особено внимателни, когато купувате такива.

Месо с рактопамин

Рактопаминът е вещество, което увеличава теглото при прасета, пуйки и говеда. Той е забранен в Китай, Русия, Европа и Тайван (общо 160 държави), защото е вреден за хората - може да причини сърдечно-съдови проблеми и хиперактивност. В САЩ 60-80% от свинете получават това вещество.

Друго често срещано вещество в САЩ е говежди растежен хормон, тъй като увеличава производството на мляко при кравите. Интересното е, че третираното с хормони месо, което американците консумират, е забранено в Европа, но страната подписа нова сделка през 2019 г. с блока за увеличаване на предлагането на говеждо месо без хормони.

Измито с хлор пиле

В САЩ е обичайна практика пилето да се мие в хлор, за да се отстранят вредните бактерии. В Европа практиката е забранена от 1997 г., което означава, че домашните птици от САЩ също не са разрешени. Въпреки че ЕС казва, че този процес сам по себе си не е опасен, той може да прикрива лоши хигиенни стандарти, като цяло, като например пренаселеност в птицеферми и компрометиране на хуманното отношение към животните.

Във Великобритания имаше опасения, че супермаркетите ще започнат да продават месо и птици, които не отговарят на стандартите на ЕС, след като страната напусне съюза.

Храни с оцветители

Изкуствените оцветители са във всичко - от зърнени храни до бонбони. Жълтото багрило 5 и 6 и червеното № 40 са свързани с алергични реакции и хиперактивност при децата. Освен това багрилата за храни не добавят никаква хранителна стойност към храната, освен че я правят красива.

В Европа продуктите, съдържащи тези багрила, трябва да идват с предупреждение, което би предотвратило употребата им.

Хляб и тестени изделия

Има две неща, които трябва да търсите, когато купувате хляб и продукти на основата на хляб: азодикарбонамид (ACA) и калиев бромат. И двете имат одобрение от Американската асоциация по храните като „безопасни“, но са забранени в Европа.

Азодикарбонамидът се използва за избелване на брашно и квасно тесто, но е свързан с рак при животни. Обикновено се използва за печени и хлебни изделия (през 2014 г. се е съдържал в 500 продукта), а през 2014 г. Subway го премахна от съставките си. Калиев бромат, използван за запазване на хляба и за подпомагане на неговото набухване, е потенциален канцероген за хората. 

M&M's

Тук не става въпрос за вредна или забранена съставка. Швеция спря M&M's, защото опаковката на това захарно лакомство много наподобява шведска марка фъстъци, покрита с шоколад - M Peanut от Marabou. Съд отсъди тази битка за търговска марка в полза на Marabou през 2016 г., като на практика забрани M&M.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg