Щатският IPO пазар приключва най-слабото си тримесечие от 2003 г. насам

974
Щатският IPO пазар приключва най-слабото си тримесечие от 2003 г. насам

Пазарът на първични публични предлагания в САЩ приключва най-лошото си тримесечие от третата четвърт на 2003 г. насам, след като броят на отменените IPO-та през последните три месеца с лекота надхвърля този на осъществените, според предварителни данни на Thomson Reuters.

През второто тримесечие в САЩ са проведени само 14 IPO-та, които са набрани 4.7 млрд. долара. Сумата представлява малко повече от една четвърт от средствата, набрани за същия период на 2007 г. Настоящото тримесечие е било съвсем малко по-добро от третата четвърт на 2003 г., когато в 20 IPO-та са набрани 4.2 млрд. долара.

Сривът през настоящото тримесечие се дължи основно на отменянето на 25 IPO-та, след като емитентите решиха да изчакат пазарните и икономическите условия да се подобрят.

Приходите от IPO-та, проведени през първото тримесечие, възлизат на 20.6 млрд. долара, но почти цялата сума идва от първичното публично предлагане на Visa, която набра 19 млрд. долара.

Данните на Thomson Reuters за IPO пазара не включват компаниите със специална инвестиционна цел (т.нар. SPACs), които обикновено стават публични, преди да закупят действаща компания.

Преди кредитният пазар и икономиката като цяло да се стабилизират, шансовете IPO пазара да тръгне нагоре са малки, смятат експерти.

Редките проблясъци през второ тримесечие идват от компании в сектора на енергетиката и производството на материали, които са осъществили четири от петте най-големи предлагания за периода.

Волатилността на фондовия пазар и слабото представяне на много от акциите след техния дебют на борсата също не помага и кара инвеститорите да изискват по-ниски цени на книжата в предлаганията.

Това поддържа един омагьосан кръг, които принуждава емитентите да задържат IPO-тата си, докато получат по-добри цени за акциите си. Най-голямото отменено първично публично предлагане на акции през това тримесечие беше това на компанията за производство на комуникационни системи IPC Systems Holdings Corp, което се очакваше да набере 400 млн. долара.

Достатъчно компании очакват да станат публични в САЩ. В момента те наброяват 129 като потенциалните средства, които ще бъдат събрани, възлизат на над 23 млрд. долара, според данни на Thomson Reuters.

Двете най-големи IPO-та през второто тримесечие бяха това на American Water Works Co Inc, в което компанията набра 1.25 млрд. долара и това на производителя на торове Intrepid Potash Inc's, в което бяха набрани 960 млн. долара. Цените на двете компании са се покачили с 9 и 29%, респективно след дебюта им на борсата.

Банкерите не очакват IPO пазарът да тръгне нагоре преди есента, а шансовете за успех на компании от сектори като здравеопазването и енергетиката се оценяват като най-големи.

Въпреки забавянето САЩ остава най-големия IPO пазар в света съставлявайки 14.8% от средствата набрани в световен мащаб от първични публични предлагания през второто тримесечие. Бразилия се нарежда втора с дял от 13%, което се дължи на едно енергийно IPO набрало 4 млрд. долара през юни. Саудитска Арабия следва с дял от почти 11% от средствата от IPO-та по света през второто тримесечие.

Второто тримесечие приключва на 30 юни (понеделник), но дотогава няма насрочени щатски IPО-та.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg