Ще колонизираме Марс с помощта на бамбук?

1185
Ще колонизираме Марс с помощта на бамбук?

© Pixabay/Instagram

Малайзийските дизайнери Уарит Заки и Амир Амзар предлагат използването на бамбук, отглеждан и добит на Марс, с който да бъде построена първата колония на червената планета.

Наречен Seed of Life, концептуалният дизайн на колонията включва серия от структури, изградени от бамбук от автономни роботи.

Заки и Амзар изготвят проекта, за да демонстрират, че на Марс може да има алтернативни начини за изграждане на обекти, които не разчитат на транспортиране на материал от земята или на 3D печат.


"След като направихме много проучвания относно колонизацията на Марс, разбрахме, че половината от идеите ще разчитат на напълно синтетични материали, направени на Земята, докато другата половина са базирани на използване на наличния на планетата реголит", заявяват Заки и Амзар пред Dezeen.

"Опитахме се да намерим нещо между тях - баланс от естествен материал от Земята и напреднали технологии," допълват те.

За да създадат сградите, Заки и Амзар предвиждат отглеждане на бамбук на Марс и използването му за изграждане на структурите от колонията.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DESIGN NEED (@designneed) on

"Човешката цивилизация все още не е изградила нищо на която и да е друга планета извън Земята. Този факт сам по себе си отваря безкрайни възможности за онова, което би могло или трябва да се използва", обясняват дизайнерите.

„Разбира се, 3D печатът изглежда е подходящо предложение, но с хиляди години опит и техники в изграждането на различни структури на Земята, защо да не използваме и други алтернативи?“

Учени разкриват: Не можем да живеем на МарсВъпреки това, може да наблюдавате Червената планета тази нощ - 31.07. срещу 01.08. - когато тя ще бъде най-близо до Земята от 15 години насам.

Всеки модул от колонията ще бъде изграден за период от шест години, като изследователите ще трябва да кацнат и да намерят лед под повърхността на Марс, който да се използва за източник на вода в първия етап на развитие на проекта.

След откриването на вода, на планетата ще бъде изпратена специална оранжерия, съдържаща издънки от бамбук. Машина трябва да пробие подземния лед, за да достави вода на бамбука.

След около три години растенията ще бъдат извадени от оранжерията и използвани за изграждането на модули от роботи. Бамбукът ще бъде напоен с вода, която би замръзнала в рамките на марсианския климат, за да се осигури друг слой защита на колонията.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DESIGN NEED (@designneed) on

Заки и Амзар избират да използват именно този материал, тъй като той расте изключително бързо, драстично намалявайки необходимостта от изпращане на големи обеми в Космоса. Бързорастящото растение също така има дълга история на използването си като строителен материал.

„Хората са усвоявали техники за изграждане на структури от бамбук или дърво в продължение на хиляди години“, казват дизайнерите. "Бамбукът, сам по себе си, може да не е подходящ за екстремните климатични условия на Марс, но с комбинация от технологии и други материали, би дал интересни възможности."

Въпреки че Seed of Life е само предложение, дизайнерите се надяват, че то ще насърчи и други експерти да обмислят използването на алтернативни строителни материали и техники за колонизация на Космоса.

Множество архитекти и дизайнери обмислят как и от какво е най-добре да се изградят структури на Марс. НАСА урежда конкурс за проектиране на 3D колония, а италианският архитект Стефано Боери представи серия от покрити с куполи „вертикални гори“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ай стига бе
# 0
16:09 | 5 September 2019
Нали с ядрени бомби щеше ? Сега пък бамбук ? То наща си планета я затрихме от мноооого акъл , пък до Марс няма и да стигнем , че да го колонизираме ...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg