Ще разкриват търговската тайна при обществен интерес, прие парламентът

326
Ще разкриват търговската тайна при обществен интерес, прие парламентът

При наличието на надделяващ обществен интерес да се преодолява забраната за разкриване на обществена информация, която представлява търговска тайна. Това прие парламентът на първо четене. Депутатите гласуваха два законопроекта за промени в Закона за достъп до обществена информация.

 Единият законопроект е внесен от Мартин Димитров (ОДС) и група депутати, а другият - от Бойко Великов от левицата и група народни представители. При "надделяващ обществен интерес" да се разрешава достъпът до обществена информация, която засяга интересите на трето лице без изрично негово писмено съгласие, предвиждат законопроектите. Проектът на Мартин Димитров беше приет след прегласуване със 148 гласа "за", 6 "против", 25 "въздържал се".

 В него се посочва, че търговска тайна не може да бъде цената, изпълнителите, сроковете, доставчиците по договора. Понятието "надделяващ интерес" не е определено в допълнителните разпоредби на законопроекта, което според комисията по гражданско общество и медии позволява произволното му тълкуване.

Законопроектът на Бойко Великов подкрепиха 159 народни представители, 6 бяха против и 5 се въздържаха. Измененията предвиждат при надделяващ обществен интерес да се премахва забраната за предоставяне на обществена информация, чието разгласяване би разкрило търговска тайна или би дало основание за нелоялна конкуренция.

Въвежда се нова разпоредба, която дава възможност на задължените публични органи да посочат обстоятелствата, водещи до нелоялна конкуренция. Законопроектът дава и определение за "надделяващ обществен интерес", което според комисията по гражданско общество и медии трябва да се прецизира. В проекта се посочва, че надделяващ обществен интерес е налице, когато чрез исканата информация се цели разкриване на злоупотреба с власт и корупция и повишаване на прозрачността и отчетността на държавните и общинските субекти.

Източник:БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg