Ще съсипе ли микровълновата очите ви?

3071
Ще съсипе ли микровълновата очите ви?

Микровълновите - тези магически малки фурни, правят готвенето възможно и за най-мързеливите.

Много се говори за опасността, която произтича от тях за човешкото здраве. Един от митовете е свързан с това, че не бива да се взирате в тях, когато работят.

Верен ли е той обаче? Buzzfeed попита офталмотолога д-р Томас Стейнеман за мнението му по въпроса.

Оказва се, че всъщност няма доказателства, които предполагат, че взирането в микровълнова би навредило на очите ви. "Отговорът е: не, взирането в микровълнова фурна няма да съсипе очите ви", казва Стейнеман.

Микровълновата затопля храната с помощта на електромагнитно излъчване. Това означава, че тя излъчва вълни от светлина, която "възбужда" водните молекули в храната, казва лекарят, в резултат на което те вибрират и генерират топлинна енергия.

Ние знаем, че прекалено голямото излагане на определени видове радиация не е добро за тялото ни, но това не означава, че всички лъчения са вредни. В противен случай човечеството не би трябвало да използва рентгенови машини или други подобни технологии.

Излагането на радиация при микровълновите е ограничено от две неща - решетката на вратата, която блокира вълните и вибрациите, както и уплътнението около нея, което не позволява изтичането на газове“, казва специалистът.

Не е опасна и светлината на този тип фурни. Така че спокойно можете да погледнете до къде е стигнало затоплянето на спагетите ви.

Проверете дали микровълновата ви изпуска радиация За целта са ви нужни два мобилни телефона и една микровълнова

 

Думите на лекаря се потвърждават и от изследванията относно безопасността на микровълновите печки, правени през последните 50 години.

Просто се уверете, че следвате съветите за безопасност при употребата на метал или запалими материали и не се опитвайте да готвите в микровълновата опасни неща, както сте видели някой да прави в YouTube.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg