Що е то сънна парализа и какво я причинява?

3034
Що е то сънна парализа и какво я причинява?

© Pixabay

Събуждате се посред нощ. Опитвате се да се движите, но тялото ви не реагира.

Мислите, че това е сън, но очевидно сте буден. Опитвате се да извикате за помощ, но не можете да издадете и звук.

Така че ​​лежите в леглото си, един непознат в собственото ви тяло.


Поздравления, току-що се запознахте със състоянието, наречено парализа на съня.

Въпреки че е феномен, за който повечето хора никога не са чували, до 7.6% от човечеството страда от него поне веднъж в живота си.

Bright Side разказва за мистериозното разстройство.

Какво представлява сънната парализа?

Сънната парализа е състояние, при което човек е в съзнание, но не може да се движи или говори. Обикновено се случва, когато заспивате или се събуждате.

Човек изпитва усещането за парализа и чувство на тежест, сякаш някой или нещо много тежко е върху него. Често се придружава от халюцинации, което прави ситуацията много по-ужасяваща.

Губите контрол над тялото си

Колкото и да се опитвате, ако имате сънна парализа, няма как да "събудите" тялото си. Някои хора обаче са в състояние да движат пръстите на ръцете и краката си. Често го описват като „преживяване извън тялото“. Парализата може да продължи от няколко секунди до няколко минути.

Имате кошмари и халюцинации

Основните симптоми на сънната парализа включват халюцинации и кошмари. Те обаче са много различни от сънищата. Всъщност, тези „халюцинации“ се случват, когато умът ви е нащрек и се чувствате будни. Това прави ситуацията два пъти по-тревожна.

Докато са "парализирани", хората са склонни да виждат сенчести фигури и да чуват призрачни звуци. Понякога се появява усещането, че сте извън леглото, например че летите. Отчаянието също влиза в играта и започваме да губим контрол и да се паникьосваме. 

Явлението е по-старо, отколкото си мислите

Хората страдат от парализа на съня от древни времена. Има много истории и легенди от цял ​​свят, които описват нещо много подобно на това състояние. Определяно е като обладаване от демон или отвличане от извънземни.

Важен пример, свързан със сънната парализа, е ренесансовата картина на швейцарския художник Хенри Фузели. На нея е изобразен демон, седнал върху гърдите на жена, засегната от парализа на съня.

Защо се случва?

Когато спим, тялото ни влиза и излиза от периодите на REM сън. Нашият мозък изпраща команда към мускулите ни да се отпуснат и изпадаме в състояние на атония. Това е необходимо, за да ограничим физическите си движения, особено по време на сънуване.

Сънната парализа се появява, когато тялото ни има проблем при извършването на този преход. Будни сме, но мускулите ни не успяват да излязат от атонията. Има няколко възможни обяснения по отношение на халюцинациите. Едно от тях е, че частта от нашия мозък, отговорна за страха и емоциите, е силно активна в REM сън. 

Фактори, които могат да доведат до сънна парализа

Парализата на съня е естествено явление. Тя може да се случи на всеки, независимо от възрастта, пола или здравословното му състояние. Но учените установиха някои обстоятелства, които са свързани с повишен риск от нея. Сред тях са:

  • Лош сън. Това включва редки модели на сън, както и различни нарушения на съня, като безсъние, нарколепсия и лишаване от сън. Отбелязва се също, че парализата на съня е често срещана при работещите на смени.
  • Спане по гръб. Установено е, че сънят по гръб е важен фактор за сънната парализа. Той прави спящия по-уязвим поради увеличения натиск върху белите дробове и дихателните пътища.
  • Генетика. Сънната парализа е наследствена.
  • Психични проблеми. Връзката между парализата на съня и психичното здраве предстои да бъде проучена, но статистиката показва, че съществува.
Как зимната ни пижама влияе на съня, външния вид и дори на здравето ни?Почти 40% от нас спят с пижама, като няма нищо по-удобно от любимите ни дебели зимни облекла за сън. Но това, което носим в леглото, всъщност, може да повлияе на съня, външния вид и дори здравето ни

Как да се справим със състоянието?

Не може да се отрече, че парализата на съня е неприятно и обезпокоително преживяване, но не носи реална опасност, тъй като не причинява физическа вреда на тялото ни. И колкото и неприятно да звучи, засега няма лечение. Като цяло лекарите препоръчват да се следват по-здравословни навици за сън. Например:

  • Заспивате и се събуждате по едно и също време всеки ден
  • Без кофеин или други възбуждащи вещества преди лягане
  • Избягвайте да спите по гръб или по корем
  • Дръжте електрониката извън спалнята

Но най-важното е да запазите спокойствие и да не изпадате в паника, ако все пак се сблъскате със сънната парализа. Това е краткотрайно явление, което ще приключи бързо.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ЕМО
# 0
10:01 | 7 January 2021
Полезна статия и е достоверна.
Веселин Васикев
# 1
19:01 | 6 January 2021
Spete be hora
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg