Силно четвърто тримесечие за първичните публични предлагания в САЩ

651
Силно четвърто тримесечие за първичните публични предлагания в САЩ

Четвъртото тримесечие на изминалата година завърши със значителен брой първични публични предлагания, осъществени в САЩ, сочат данни на консултантската компания Ernst & Young LLP.

Към 31 декември на 2007 година в процес на осъществяване са били 90 първични публични предлагания, в които компаниите са планирали набиране на 16.8 млрд. долара капитал. Над една четвърт, или 24 от тези компании, са били новорегистрирани към четвъртото тримесечие.

Четири от компаниите са били чуждестранни, решили да наберат средства на щатските пазари.

Трите сектора с най-много първични публични предлагания са били - технологичният с 23 компании, петролният и газов сектор с 15 компании и биотехнологичният с 14 компании, осъществили първични публични предлагания.

Най-много средства са набрали компаниите от петролния сектор в размер на 5.3 млрд. долара, следвани от тези от технологичния сектор с 2.8 млрд. долара.

По щати най-много компании са набрали капитал от Калифорния с 15 компании, или 16.7% от общия брой.

Не така успешно за сегмента на първични публични предлагания в САЩ обаче се очаква да е първото тримесечие на новата година.

Тези прогнози се предопределят до голяма степен от спада на световните финансови пазари, както и от отдръпването на инвеститорите в очакване на силно забавяне на ръста на най-голямата световна икономика.

Вече станахме свидетели на отлагането или отмяната на много първични публични предлагания почти на всички световни финансови пазари.

Броят на IPO-тата в глобален мащаб е спаднал до най-ниско ниво от 50 месеца насам, тъй като компаниите са притеснени от евентуално забавяне на световната икономика. Също така, обявените оферти за придобиване на компании са най-малко от ноември 2004 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg