Световната млекопреработвателна промишленост се променя с невиждано темпо.

Хранителните алтернативи, които не се произвеждат с помощта на животни, доведоха до поредното предизвикателство - създаването на синтетично мляко. То не изисква използването на крави или други животни и може да има същия биохимичен състав като животинското мляко, но се създава с помощта на супермодерна биотехнология, известна като "прецизна ферментация".

Повече от 80% от световното население редовно консумира млечни продукти. Все повече хора обаче получават различни алергични реакции и се отказват от този продукт.

Синтетичните млека за предпочитани заради липсата на тежки метали в тях, както и заради опасения от нехуманно отношение към животните.

За разлика от синтетичното месо, което не може да бъде максимално близо до текстурата на животинското месо, синтетичното има дори същият вкус и консистенция, като на обикновеното.

В Австралия стартираща компания Eden Brew разработва синтетично мляко, чиято продукция е насочена към потребителите, които са загрижени за изменението на климата и отношението към кравите.

Процесът започва с растеж на дрожди и използва "прецизна ферментация", за да произвежда същите протеини, открити в кравето мляко, съобщава Sciencealert. Минерали, захари, мазнини и аромати се добавят към протеиновата основа за създаване на крайния продукт.

За съжаление, синтетичното мляко не е панацея. Макар технологията да има огромен потенциал за повишаване на чистотата на околната среда и хуманното отношение към животните, тя има своите предизвикателства и потенциални недостатъци.

Защо литър камилско мляко струва 30 долара? В сравнение с добива на краве мляко, който възлиза на над 600 милиона тона годишно в световен мащаб, производството на мляко от камили е едва 3 милиона тона Като това, че големите производители на синтетично мляко може да премахнат от пазара млечни продукти, произвеждани от производители с малък капацитет. Това би означавало сигурен фалит и затваряне на дребни бизнеси.