Над сладкарската промишленост, главно над сектора за производство на сладоледи, тегне опасността от недостиг на ванилия, предупреждава в. "Кориере дела сера", като се позовава на специалисти, анализиращи сектора на производство на суровината, която се използва и в медицината и козметиката.

Тази година реколтата от ванилия бележи спад и това води до покачване на цената й, пише БТА.

Сега килограм ванилия е скочил от 25 на 30 долара, след като шест години се задържа на 25 долара.

Преките последици са покачване на цената на сладоледа и тази опасност е надвиснала точно в началото на летния сезон, когато леденото удоволствие си остава най-предпочитано лакомство.

Ванилията се произвежда главно в Мексико и Индия. Сред големите производители е и Мадагаскар.

Проблемът в сектора идва главно от това, че производството е съсредоточено в много малко страни по света и всякаква промяна на добива се отразява на цените, казват специалистите.