Собствениците на котки могат да бъдат пет категории. В коя от тях сте вие?

1982
Собствениците на котки могат да бъдат пет категории. В коя от тях сте вие?

© Pixabay.com

Ако имате котка, може би спадате към един от петте типа собственици, вариращи от "добросъвестен стопанин" до "толерантен пазител," според учени от Ексетърския университет.

Домашните котки могат да бъдат подредени на определена скала въз основа на тяхната склонност към ловуване и скитане, а нивото на надзор от страна на техните собственици може да се отрази на това как домашните им любимци общуват със заобикалящата ги среда.

Някои собственици приемат по-дивите наклонности на своите котки и им позволяват да се скитат навън, докато други предпочитат да отглеждат домашни котки, като държат косматите си домашни любимци вътре и под надзор.

В зависимост от това къде се намирате по тази скала, може би сте "добросъвестни стопани" или "защитници на свободата."


Тези категории са оформени като част от продължаващото проучване на екипа от университета, озаглавено "Котки, собственици на котки и дивата природа", което има за цел да установи начините, по които собствениците могат да гледат своите котки, докато в същото време намалят убийствата в дивата природа.

Във Великобритания, където се провежда проучването, има над 10 млн. домашни котки, по някои изчисления. Голямата популация на котки, сама по себе си, не е нещо негативно, но тези независими домашни любимци могат да създадат опасности за себе си и за по-малките животи, които излизат на пътя им.

Безоката котка сфинкс, в която Instagram се влюби (снимки)Тази безкосместа котка се казва Джаспър (профилът й в Instagram е jazzy.purrs) и световната мрежа изглежда е влюбена в нея

"Мисля, че обикновено спорът се оформя като дебат между собствениците или защитниците на котки и природозащитниците, и по-конкретно защитниците на птици," казва пред CNN Business Сара Краули, антрозоолог от Центъра по география и природни науки. Антрозоолозите изучват отношенията между хората и други животни.

Краули и колегите й от Ексетърския университет търсят средното положение в този конфликт, като вземат предвид гледните точки на собствениците на котки. Крайна цел на тяхната работа е да определят най-добрите практики по отношение на устойчивия контрол над поведението на котките, така че в идеалния случай всички страни да бъдат удовлетворени.

Петте типа собственици

От началото на проучването те са установили пет различни гледни точки на собствениците на котки:

  • Загрижените пазители се концентрират върху безопасността на котката.
  • Защитниците на свободата категорично слагат на първо място независимостта на котката и са против ограничаването на нейното поведение.
  • Толерантните пазители смятат, че е важно котките да излизат навън, но не харесват това, че ловуват.
  • Добросъвестните стопани смятат, че носят известна отговорност за контрола над ловуването на тяхната котка.
  • Стопаните, които не се намесват и до голяма степен не са запознати с проблемите около скитането и лова.

Свободно разхождащите навън се котки не само застрашават птици и гризачи, но без човешки надзор те може да изложат на риск и себе си.

"Котките, които скитат навън, обяснимо, са изложени на по-голям риск от пътни инциденти. Те също така рискуват повече да се разболеят," казва Краулис.

"Хората като че ли не са толкова загрижени за плъховете и мишките, но определено са загрижени за птиците, а в някои страни и за други уязвими животно, като малки влечуги," казва тя.

Краули отбелязва, че не всички котки ловуват или се скитат по един и същи начин, а разликите се увеличават още повече между градските котки, например и фермерските котки.

За учените от Ексетърския университет е било важно да разговарят директно със собственици на котки заради различните типове поведение на домашните им любимци.

"Защитникът на свободата" е по-склонен да приема естествените инстинкти на неговия домашен любимец и рисковете за една свободно скитаща се котка, в сравнение с "добросъвестният стопанин", който е по-склонен да държи котката си вкъщи, поне през част от времето.

Без значение къде попадате на тази скала вие или любителят на котки във вашия живот, учените казват, че е от голямо значение човек просто да е внимателен.

"Надяваме се това проучване да вдъхнови хората да помислят кой тип са те и да поговорят с роднини и приятели относно отговорностите, които собствениците на котки могат да имат, както към себе си, така и към останалите представители на дивата природа," казва Краули.

"Мислим, че това може да се случи без конфликт между любителите на котки и проектите за защита на птиците."

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg