Средиземноморието ще се превърне в пустиня?

4733
Средиземноморието ще се превърне в пустиня?

Южна Испания може скоро да заприлича на Сахара, ако глобалното затопляне не бъде ограничено до 1.5°C. Това гласи заключението на едно ново изследване, публикувано в списание Science.

Според анализа, ако емисиите на газове продължават да се увеличават и глобалното затопляне достигне 2°C, опустяването може да завземе зони около Средиземноморието още в края на този век, променяйки екосистемата по начин, който не е познат от 10 000 насам.

Учените са изследвали поленови ядра от седименти по време на Холоцена - геоложка епоха, която е започнала преди повече от 10 000 години. След това са сравнили информацията от миналото с предсказвания за бъдещия климат и вегетацията в условията на различни климатични промени.

Затопляне над 2°C може да провокира увеличаване на пустинните зони в Южна Европа, Северна Африка и Средния Изток. Огромно количество гори ще бъдат заменени от храсталаци и шубраци.

Средиземноморският регион вече се затопля с изключително бърза скорост, отколкото останалата част от света. От 1880 г., когато започва проследяването на климатичните промени, средно температурата на повърхността на Земята и океаните се е повишила с 0.85°C. В Средиземноморието показателят сочи 1.3°C.

Основният апел на учените е затоплянето да бъде ограничено до не повече от 1.5°C.

За целта трябва да бъдат намалени емисиите на парникови газове и то бързо. Този процес трябва да започне още сега, а не през 2020 г. А емисиите трябва да достигат 0 до 2050 г., а не до края на века.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

я
# 0
08:11 | 8 November 2016
Това беше написано още през 70-те, като анализ на климатичните промени. Но някакси днес звучи много тежко. Също и че ще има борба за ресурси, защото фабриката за зелени хартийки бълва като горски масив, но хората все още си предпочитат тоалетната хартия.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg