Стартъп дава пари срещу неизползван платен отпуск

6768
Стартъп дава пари срещу неизползван платен отпуск

Напредъкът в сферата на технологиите и възможностите за общуване между хората направиха така, че мнозина работят дистанционно или пък прилагат други гъвкави начини за работа. Например, чрез посещаването на отворени офиси.

Според едно скорошно проучване точно тези два фактора стоят в основата на това много хора да не могат да се откъснат от работния процес. Това води до неизползването на 658 милиона дни платен отпуск през 2016 г. в САЩ.

Същевременно всички знаем, че адекватната почивка е основополагаща за здравето и щастието на човека.


Именно поради това стартъпът PTO Exchange от Сиатъл се надява да позволи на компаниите и служителите им да използват максимално добре натрупалите се неизползвани платени отпуски. Той възнамерява да ги закупи в замяна на пари в брой, полети, стаи в хотели и т.н. Никакво прехвърляне на отпуска за другата година.

Моделът, който стартъпът предлага, може да донесе облекчение за над половината американски работници, които нямат време да използват своите отпуски. За целта предлага тяхна алтернатива.

Така неизползваните платени отпуски няма да се натрупват и компаниите няма да се налага да изплащат пари в брой, ако служителят напусне.

Превръщане на почивните дни в други полезни неща  

Според компанията неизползваните почивни дни могат да бъдат превърнати в пари и впоследствие използвани за закупуване на билети за самолет, настаняване в хотел и т.н.  Освен това могат да бъдат насочени към спестявания за пенсия или пък за здраве.

Ако компаниите се страхуват, че служителите им въобще няма да използват своите отпуски, т.е. няма да си почиват, PTO Exchange планира да определи лимит на почивните дни, които всеки работник може да превърне в пари и с тях да закупува други удобства.

"Нация без ваканция"

От всичко казано дотук се очертава, че американците може да се превърнат в нация без ваканция. Тук работохолизмът се награждава. Едва 77% от работната ръка в САЩ разполага с платена годишна отпуска.

Според законодателството обаче отпуската не е гарантирана. Какво да кажем за онази ¼ от служителите, на които дори не им се полага годишен отпуск!

Това подсказва, че големият проблем далеч не е в неизползването на платените почивни дни.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg