Стефан А. Щерев за нонументите - без принуда, цветя и утопии

1542
Стефан А. Щерев за нонументите - без принуда, цветя и утопии

В Централна и Източна Европа може да се срещнат много паметници, които са изгубили значението си във времето. Те представляват Непаметници, или нонументи. Превърнали са се от места за памет и почит в такива за преклонение пред идеологически митове и удобни исторически разкази. В забвение са, занемарени и оставени на влиянието на времето, напомняйки за непостигнати утопии, за принуда и съучастие.

В опит да демитологизират Непаметниците и да ги отърсят от наложените схващания за миналото и да им даде смислено бъдеще артистът Стефан А. Щерев и германският арт колектив ЛИГНА отправят покана. На 15 октомври във Варна, в 17:00 часа, пред Парк-паметника на българо-съветската дружба, ще бъде представен радиобалетът Нонумент 2.0*.

Във втория проект от трилогията „Нонумент“, чието първо издание бе на връх Бузлуджа и бе отличено с награда ИКАР, артистите ще дадат възможност на хората да се доближат до реликвата от миналото, “без да са под строй или без да преживяват наложеното от паметника състояние”.


"В една все пак театрална ситуация, която да опитоми стремежите ни да разрушим или съборим мястото, създадено, за да величае, ние каним хората да преминат през  осмислянето защо този или онзи паметник е загубил значението си, и въобще какво значение му придаваме днес", казва Стефан А. Щерев пред Profit.bg.

"Когато започнахме работата върху Нонумент 1.0 на Бузлуджа нямахме идея, че бихме развили това. Сега се оформя един триптих или трилогия, която следва логиката на географските посоки - започнахме от Центъра на Бузлуджа, отиваме на изток във Варна и ще сложим точката в София, на запад", допълва артистът. Той е избрал следващата артистична проява да бъде на "паметника" на съветската армия.

За него няма по-символно място във Варна, носила името Сталин за малко, от паметника на Турна тепе в ж.к. "Почивка".

"Днес 301-те стъпала не се изкачват от носещи цветя на вечния огън и слушащи симфонията на Шостакович хора, а от такива, които спортуват или просто любопитни. Място, отгледало много младежи, които дори са прониквали вътре и са оставили своите подписи и графити наоколо", казва Стефан А. Щерев.

Връщайки се назад към пърформанса на връх Бузлуджа през 2019 г., днес артистът може да види какъв е отзвукът от артистичната намеса.

Бузлуджа е бил естествен център на цялата идея.

"За нас като артисти беше интересно и предизвикателно да погледнем "хем с дистанция, хем с лупа към този дом-паметник на Бузлуджа"". Тогава те не са гонили конкретна цел."Нашето отношение с колегите ми от немската група ЛИГНА бе да опитаме да влезем все пак в някакво осезаемо сценично време от 60 минути, в което да разгърнем нашия радиобалет. До този момент пърформансът се е случвал вече няколко пъти и все повече хора се качват до горе, за да го преживеят. За което сме им благодарни, знаем, че е трудно да се организираш от единия край на България до центъра ѝ за едно театрално представление, и то на планински връх, но ето, хората го правят", казва Стефан А. Щерев.

След 30 години Бузлуджа отново посреща туристиОпасните отломки от покрива са отстранени и посетителите могат да обиколят залата, да седнат на трибуните и да научат повече за историята на мястото от екскурзовода

"Паралелно или малко след нас и нашата работа през 2018 г. и 2019 г. на Бузлуджа се случваха и други неща - Тео Ушев засне част от филма си, Дуа Липа - клип, проектът Бузлуджа на арх. Дора Иванова положи и полага усилия да събере средства, за да съхрани част от мозайките и покрива на сградата. Ето така се променя значението ѝ. Така започва да придобива нов смисъл. Само времето ще покаже доколко сме устойчиви с нашите действия днес", допълва артистът.

Интерактивният пърформанс пред Парк-паметника на българо-съветската дружба, който е със свободен достъп, ще се състои тази събота. Желаещите да се включат в него, е необходимо да носят със себе си смартфон устройства и слушалки. Стефан А. Щерев обещава честност и “че всяка стъпка, която направят, ще е по тяхна воля и никаква принуда”.Паралелно с архивните данни и културни препратки, събрани като основа за драматургията, ще бъде представена и изложба, която дава контекст и ни подготвя за самото представление-радиобалет. Съпътстващата изложба “Големият паметник на малкото минало”, представена от куратора Ралица Герасимова, ще покаже културните измерения на паметника, както е видян от съвременни артисти през последните 30 години. Тя е комбинация от архивно историческо изследване проведено от Маргарита Доровска и проект Космодрум, както и от съвременни артистични интерпретации на паметника. Експозицията отвари врати на 8 октомври в поп-ъп пространство на ул. Софроний Врачански 24, в квартал Таляна, Варна.

За реализацията на пърформанса Нонумент 2.0 в България пристига немският театрален колектив LIGNA, които работят върху създаването на радиобалета заедно с артиста Стефан  А. Щерев и композитора Емилиян Гацов. Това ще бъде техният пореден съвместен проект.

*Нонумент 2.0 е радиобалет под формата на пиеса за слушане. Водени от специално записан аудио-файл, който всеки зрител слуша самостоятелно със слушалки, участниците преживяват архитектурата, стават свидетели на сцени от историята на (НЕ)паметника и получават покана  да се включат в изпълнение на обичайни, ежедневни жестове или мащабни групови хореографии.РАДИОБАЛЕТ НОНУМЕНТ 2.0

Продукция: Информбюро и ДКТ “Васил Друмев”-Шумен

С гласовете на: Радина Алексиева, Пламен Иванов, Стефани Лечева
Концепция и режисура: Стефан А. Щерев и LIGNA - Оле Фрам, Торстен Микаелсен,Михаел Хюнерс
Текст и драматургия: LIGNA -Оле Фрам, Торстен Микаелсен, Михаел Хюнерс
Музика и саундскейп: Емилиян Гацов - Елби

Мениджър продукция: Албена Тагарева
Архив, дигитализация и документация: Маргарита Доровска
Комуникация: Яна Петковска
Графичен дизайн: Студио Луноход, Теодора Симова

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg