Страната, в която се произвеждат половината от всички коркови тапи по света

3236
Страната, в която се произвеждат половината от всички коркови тапи по света

© Pixabay

Добивът на коркова дървесина е сложен и трудоемък, а хората, които се занимават с него, трябва да имат солиден опит зад гърба си.

Португалия е държавата, в която се произвеждат повече от половината от всички коркови тапи в света, пише Business Insider.

В региона Алентехо се намират най-големите плантации от корков дъб, които всяка година привличат хиляди работници. Естественият корк е предпочитаната суровина за производство на тапи от над 90% от водещите винопроизводители в световен мащаб.

За да достигнат възрастта, която е необходима за добив на корк, дърветата трябва да са на около 15-20 години. Дори и тогава обаче първият слой на кората, който се сваля от растението, не е с подходяща структура за обработка.


Класическият корк, който е с най-добро качество, се получава след две-три обелвания на кората, което означава, че дървото трябва да е на поне 25-30 години.

При добива на корк дървото не се отсича, а се обелва само част от неговата кора. Останалата остава за следващата реколта. Събирането обикновено става в периода между май и септември. Средният добив от едно дърво е около 60 килограма годишно, а през живота на едно дърво могат да се извлекат между 12 и 18 реколти.

"Процесът е много труден. Обикновено се извършва от двама души със специални брадви. Внимаваме много, за да не нараним самото дърво", разказва Шимао Фартио, който се занимава със събиране на корк в продължение на 30 години. За първи път той навлиза в този бизнес, когато е на 15-годишна възраст.

Португалия е световен лидер в производството на корк с обеми от над 100 000 тона годишно. Стойността на износа на тази суровина от страната надхвърля 1 милиард евро.

Освен в Португалия, корковият дъб се отглежда и в други държави от Средиземноморието - Испания, Гибралтар, Франция, Италия, Малта, Хърватия, Мароко, Алжир, Тунис и Либия.

Основните купувачи са винопроизводителите, които генерират над 70% от износа.

"В Португалия ежедневно се произвеждат по над 40 милиона коркови тапи. Така че, когато отваряте бутилка вино, е много вероятно тапата да е произведена именно тук", казва президентът на Португалската коркова асоциация Жоао Руй Ферейра.

Колко голяма е най-голямата зелена стена в Европа?Всяка година тя ще фиртрира тонове от въздуха в града

След като се свали кората на корковия дъб, тя се вари по специална технология, за да омекне и да добие структура, подходяща за обработка.

Според Ферейра износът на корк нараства средно с 4.5% годишно през последното десетилетие.

Винопроизводителите го предпочитат, тъй като тапите от корк запазват качеството на бутилираното вино за по-дълго време и освен това са по-щадящи за природата от пластмасовите или металните.

7 от всеки 10 бутилки вино на глобалния пазар се запечатват с коркови тапи.

От Португалската коркова асоциация твърдят, че се опитват да използват всяка частица от дървесината и да не допускат загуби. Дори и най-малките частици, които остават при преработката, впоследствие се изгарят за добив на енергия.

Според експертите борбата срещу използването на пластмасови продукти за еднократна употреба ще бъде в полза на корка, тъй като той е един от основните ѝ заместители. Освен в производството на тапи, той може да бъде полезен и за създаването на много други продукти от различни сектори - от облеклата до автомобилите, казва още Ферейра.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg