Странен оптичен феномен озадачава учените стотици години

4304
Странен оптичен феномен озадачава учените стотици години

Ефектът „нова земя“ е любопитен оптичен феномен, кръстен на архипелаг Новая земля, разположен на север от Русия, в Северния ледовит океан.

През януари 1597 г. това явление първо се наблюдава и документира от екипажа на кораб, ръководен от холандския мореплавател Вилем Баренц, който е на третата си експедиция в Арктика в търсене на неуловимия Североизточен проход, свързващ Атлантическия и Тихия океан.

За съжаление, корабът на изследователите не стига далече, защото засяда в леда, което принуждава екипажа да презимува на острова. На 3 ноември те виждат слънцето за последен път, като не очакват да се появи отново до 8 февруари.

Но на 24 януари 1597 г. трима моряци обаче виждат лъчите му. Капитанът отказва да им повярва. Три дни по-късно самият той става свидетел на това явление, заедно с много други членове на екипажа.

Вижте още: Ако прочетете това изречение, значи сте с промит мозък

След като изследователите се връщат в Холандия, Герит де Веер, един от членовете на екипажа, публикува подробности за странния ефект. Новината се разпространява из научната общност, като почти навсякъде се посреща с недоверие и скептицизъм.

Много учени отхвърлят наблюдението, като го приписват на грешка в датирането и скоро този въпрос е забравен.

Близо 300 години по-късно, през 1894 г., норвежкият изследовател Фритьоф Нансен прави друго наблюдение на легендарния ефект нова земя по време на неговата експедиция до Северния полюс. Той описва това в своята книга "Далечният Север“.  

Ефектът се наблюдава отново, този път от известния Ърнест Шакълтън по време на последната му експедиция до Антарктида през 1914-17. Шакълтън вижда слънцето седем дни, след като е изчезнало под хоризонта, а след това отново два месеца по-късно, пет дни преди планираната му поява.

До 1956 г. обаче, пет години след поредното наблюдение на ефекта от Антарктика, не е научно доказано, че той съществува.

Какво всъщност представлява това оптично явление? При новая земля се създава впечатление, че слънцето изгрява по-рано, отколкото е в действителност. В зависимост от метеорологичната обстановка, ефектът представя на слънцето като линия или квадрат.

Това се случва, когато се образува силна температурна инверсия.

Той може да се наблюдава само при полюсите, където условията са сурови, но случайни наблюдения са правени и на други места на земята, където се образуват силни инверсии в резултат от комбинация на студени офшорни морски течения и топлия въздух от земята.

Остров Новая земля е известен и по друга причина – смята се, че на него е взривено най-мощното ядрено оръжие, създавано някога.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg