Странната история на изчезналите пръсти на Галилео Галилей

2932
Странната история на изчезналите пръсти на Галилео Галилей

© Pixabay/Amusing Planet

Всички във Флоренция знаят къде е погребан Галилео Галилей. Неговите тленни останки се намират в крипта в рамките на известната базилика ди Санта Кроче - главната францисканска църква в града.

Изследователят от 16 век дели това пространство с няколко негови видни колеги италианци, след които Микеланджело, Макиавели и други.

Когато Галилео умира през 1642 г., великият херцог на Тоскана иска да го погребе на място, което се намира в непосредствена близост до гробовете на баща му и неговите предци. Но тъй като Галилео е обявен за еретик и враг на църквата, той е погребан в малка стая в близост до параклиса на послушниците.

След смъртта му аферата Галилео е почти забравена, докато четиридесет и пет години по-късно Исак Нютон не публикува революционната и разтърсваща книга за Земята- "Математически принципи на природната философия", в която полага основите на класическата механика.

Универсалният закон за гравитацията и други закони на Нютон решително доказват, че Земята се върти около Слънцето, а не обратното. Но това е доказателство и че Галилей е бил прав през цялото време. През 1718 г., за да поправи грешката си, църквата вдига забраната върху работите на Галилей, а през 1737 г. тялото му е ексхумирано и препогребано с пълни почести в основното тяло на базиликата.

Най-скандалните папи в историятаНякои папи остават в историята с бурния си сексуален живот и неправомерни финансови практики

Въпреки това, преди повторното погребване на Галилей, някои от най-върлите му почитатели, които се стремят към колекционирането на всякакви сувенири, разчленяват тленните му останки и взимат три пръста от ръката му, зъб и прешлен.

В крайна сметка, прешленът се озовава в университета в Падуа, където Галилео преподава в продължение на много години, докато зъбът и пръстите са предавани от поколение на поколение колекционери, докато не изчезва през 1905 г.

Повече от век по-късно те се появяват мистериозно по време на търг, който се провежда през 2009 г., заедно с други религиозни реликви, поставени в дървена кутия от 17 век.

Обектите са продавани като неидентифицирани артефакти и Алберто Брусчи, известен колекционер на предмети на изкуството от Флоренция, купува колекцията, без да знае какво точно съдържа тя.

Когато Брусчи и дъщеря му забелязват, че дървената кутия е покрита с бюст на Галилей и разбират, че в нея се съдържат части от тялото му, те влизат в контакт с музея. Проучвания и опити доказват, че това са липсващите останки на учения.

Днес посетителите на музея Галилео, разположен в непосредствена близост до гробницата на Галилей в базиликата Санта Кроче, могат да видят неговия изсъхнал среден пръст, поставен в богато украсено стъклено яйце, подобно на пиедестал.

Музеят съдържа също и много артефакти от живота му, като например телескопи, термометри, глобуси и други.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg