Странни етикети и правила от цял ​​свят

8758
Странни етикети и правила от цял ​​свят

Русия: Не се ръкувайте, преди да влезете

Ръкостискането е учтив начин да поздравите някого и да, често е така. Когато обаче сте в Русия,  не се ръкувате на вратата. Първо влезте и тогава го направете. Смята се, че „домашният дух“ живее на входа на дома и преминаването през него за поздрав би било лош късмет.


Русия: Не обръщайте гръб на хората

Когато минавате покрай седнали на седалките хора в кино или театър, вероятно се отвръщате от тях. В Русия това се смята за грубо. Вместо това се очаква да държите лицето си към тях.  

Италия: Мъжът влиза пръв в ресторант

В Италия, обикновено се счита за учтиво да се пусне жената да премине първо, но това правило не важи, когато дойде време да влезе в ресторант. Тук мъжът може да е този, който ще седне на масата пръв.

Индия: Не яжте с лявата ръка

Когато сте в Индия, избягвайте да ядете с  лявата ръка, защото тя се смята за мръсна, тъй като обикновено се използва за къпане и бърсане. Същото важи и за страните от Близкия изток и части от Африка.

Чили: Не използвайте ръцете си, за да ядете

Има някои храни, които е желателно е да ядете с ръце. Но не и ако ядете същите тези храни в Чили, където етикетът изисква всичко да се яде с вилица и нож.

Не хвърляйте хартия или лични хигиенни средства в тоалетните в тези страни

Ако пътувате до Гърция, Турция, Македония, Черна гора,  Украйна, Мароко, Египет или Пекин, имайте предвид, че тръбите не са проектирани за хвърляне на салфетки, тоалетна хартия или дамски хигиенни продукти. В случай, че го направите, резултатът може да бъде запушен водопровод.

Корея: Използвайте проява на уважение с две ръце

В Корея , когато някой по-възрастен ви предложи питие, етикетът предполага да го поемете с две ръце и след това да обърнете главата си, докато отпивате първата си глътка. Това е проява на уважение и се приема сериозно в Корея.

Индия: Съобщение вместо обаждане

Може да изглежда изненадващо, но е факт, че повечето малки предприятия в Индия дори нямат стационарни телефони, което е довело до култура, в която текстовите съобщения са за всичко, а не само за лична комуникация. Така че, ако сте в Индия и искате да разберете, да речем, работното време на конкретен магазин, изпратете SMS, вместо да се обаждате.

Обединено кралство: Внимавайте с тези жестове с пръсти

Показване на средния пръст нагоре към някой е лоша форма в много страни, но в Обединеното кралство се смята за лош етикет да покажете "V". Всъщност британците обикновено гледат на „V“ като на еквивалент на показване на средния пръст.

В тези страни няма „палец нагоре“

В Русия, Гърция, Иран, Сардиния и части от Западна Африка палецът нагоре означава палец надолу, а също е еквивалент на отхвърляне на някого.

Франция: Целувай, не се прегръщай

Във Франция прегръдките могат да се считат за по-интимни от целувките. Вместо това, когато поздравите някого, с когото не сте толкова близки, бъдете готови да се ръкувате или да го целунете (два пъти - веднъж по всяка буза - или в някои региони, дори повече). Заедно с правилото за прегръдка, не трябва да носите на домакина си хризантеми (които са свързани с погребения) или никакво жълто цвете изобщо (което изпраща съобщение, че съпругът на домакинята й е изневерявал!). 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg